Vicepreşedintele ASF Corneliu Moldoveanu şi avocatul Dan Odobescu, urmăriţi în dosarul "Carpatica"

Vicepreşedintele ASF Corneliu Moldoveanu şi avocatul Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, sunt urmăriţi în dosarul "Carpatica", pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, respectiv complicitate la această infracţiune.

779 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele ASF Corneliu Moldoveanu şi avocatul Dan Odobescu, urmăriţi în dosarul "Carpatica"

Vicepreşedintele ASF Corneliu Moldoveanu şi avocatul Dan Odobescu, urmăriţi în dosarul "Carpatica" (Imagine: Shutterstock)

Corneliu Silviu Moldoveanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară - conducătorul Sectorului Asigurări, este cercetat pentru infracţiunile de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii), arată vineri Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un comunicat de presă.

Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti, este urmărit penal, în acelaşi dosar, pentru complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii).

De asemenea, procurorii DNA au extins urmărirea penale faţă de fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan-Radu Ruşanu, arestat preventiv, pentru infracţiunea de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, pe lângă infracţiunile reţinute anterior în sarcina sa, respectiv constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor.

Anchetatorii au mai dispus schimbarea încadrării juridice în cazul lui Ruşanu, din favorizarea făptuitorului în favorizare a făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), precum şi schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de influenţarea declaraţiilor, în 11 infracţiuni de influenţarea declaraţiilor, aflate în concurs real

Din ordonanţa de extindere a cercetărilor penale, schimbarea încadrării juridice şi începerea urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii potrivit cărora, începând din 28 ianuarie, după efectuarea unor percheziţii la cele trei sedii ale ASF din Bucureşti şi în contextul în care devenise notorie, ca urmare a comunicatelor oficiale ale DNA, punerea sub acuzare a Laurei Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din ASF, a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în cadrul Consiliului ASF, şi a lui Georgel Călin, secretar general al ASF, pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni de serviciu, Dan Radu Ruşanu, la acea dată preşedinte al ASF, a impus, prin intermediul direcţiei resurse umane din cadrul autorităţii, aflată în subordonarea lui nemijlocită, semnarea unor angajamente de confidenţialitate de către o parte semnificativă a salariaţilor instituţiei.

"Potrivit acestor angajamente, angajaţii ASF erau obligaţi să respecte o procedură de furnizare a informaţiilor cu caracter confidenţial. Transmiterea acestor informaţii, de interes pentru o procedură judiciară, solicitate prin dispoziţia procurorului sau a instanţelor, a fost condiţionată de obţinerea acordului scris al preşedintelui ASF", au precizat procurorii, în documentul citat.

Potrivit anchetatorilor, în intervalul 28-31 ianuarie, au fost luate angajamente de la 39 de angajaţi ASF, iar din 1 februarie au fost luate alte 11 asemenea angajamente.

"Conform acestor angajamente, divulgarea unor date organelor de urmărire penală sau instanţei de judecată fără aprobarea preşedintelui ASF, putea fi sancţionată cu desfacerea contractului de muncă, constituind abatere disciplinară", au arătat procurorii.

Totodată, potrivit DNA, cunoscând că Marian Mîrzac, membru al Consiliului ASF şi fost director general al SC Carpatica Asig SA, proteja interesele financiare ale firmei, Ruşanu a întreprins demersuri pentru înlăturarea, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, a lui Daniel George Tudor, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, şi înlocuirea acestuia cu Mîrzac.

"În acest fel, Ruşanu Radu Dan a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor SC Carpatica Asig SA. În acest context, acceptând perpetuarea situaţiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA şi urmărind, pe de o parte impunerea în cadrul consiliului ASF a unor persoane obediente, iar, pe de altă parte, întărirea propriei puteri decizionale prin preluarea, în integralitate, a atribuţiilor de a dispune controale asupra societăţilor de asigurări, exclusiv de către preşedintele ASF, inculpatul Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu a intereselor sale personale şi de grup", au precizat procurorii.

Probele administrate în cauză au mai relevat că, în cursul lunii decembrie 2013, Ruşanu a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al ASF, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea lui Radu Mustăţea, membru al Consiliului de administraţie al SC Carpatica Asig, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), asociaţie profesională formată din toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.

"Astfel, la solicitarea formulată de către inculpatul Mustăţea Radu, atât direct, cât şi indirect, prin intermediul inculpatului Mîrzac Marian, în intervalul 11-17 decembrie 2013, inculpatul Ruşanu Radu Dan «l-a mandatat» pe vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară - conducătorul Sectorului Asigurări, suspectul Moldoveanu Corneliu Silviu, să contacteze asiguratorii din România, cu drept de vot, pentru a-i determina ca la alegerile din 19 decembrie 2013, aceştia să atribuie voturile lor lui Mustăţea Radu, în detrimentul contracandidatului său", susţin procurorii.

În 16 decembrie 2013, conformându-se acestei solicitări, Moldoveanu Corneliu Silviu i-a cerut lui Odobescu Dan, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări, să intervină pe lângă diverşi asiguratori, astfel încât să le schimbe intenţia de vot în favoarea lui Mustăţea Radu, au mai arătat procurorii.

"În baza acestei înţelegeri infracţionale, Odobescu Dan s-a angajat efectiv să determine persoanele împuternicite reprezentând trei societăţi de asigurări să îl voteze pe Mustăţea Radu. Din probele administrate până în prezent, a rezultat că, urmare a acestei înţelegeri frauduloase, dar şi a influenţei exercitate de Ruşanu Radu Dan şi de Moldoveanu Corneliu Silviu, au fost deturnate şi direcţionate, în favoarea inculpatului Mustăţea Radu, un număr total de 91 voturi. Activitatea infracţională a condus la alegerea, ca preşedinte al BAAR, a inculpatului Mustăţea Radu, cu un număr total de voturi de 270 voturi, faţă de 139 voturi cât a obţinut contracandidatul său", potrivit anchetatorilor.

Procurorii le-au adus la cunoştinţă lui Corneliu Moldovean şi Dan Odobescu acuzaţiile şi calitatea procesuală, iar Dan Radu Ruşanu a fost informat despre extinderea urmăririi penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici