Videanu: Aproximativ 1.600 de mineri vor fi disponibilizaţi, nu se închide nicio mină

Ministrul propus al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat marţi, la audierile din Parlament, că există un program de restructurare în minerit, 1.600 de persoane urmând a fi disponibilizate la Compania Huilei, şi a dat garanţii că nicio mină nu va fi închisă.

78 afișări
Imaginea articolului Videanu: Aproximativ 1.600 de mineri vor fi disponibilizaţi, nu se închide nicio mină

Videanu: Aproximativ 1.600 de mineri vor fi disponibilizaţi, nu se închide nicio mină (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

În plus, Videanu a anunţat că, dacă Guvernul va primi votul de investitură în Parlament, în prima şedinţă de Guvern care va avea loc joi speră să se aprobe hotărârea privind înfiinţarea celor două mari companii energetice.

Un parlamentar din Comisia economică a dorit să ştie dacă 1.300 de mineri vor fi daţi afară în perioada următoare. Videanu a confirmat că există un program de restructurare în minerit, ştiut şi discutat cu sindicatele din domeniu, care vizează disponibiluzarea a o mie şase sute de mineri care lucrează în compania naţională a Huilei.

Adriean Videanu a mai spus că populaţia muncitorilor din domeniul minier este foarte îmbătrânită, astfel că trebuie angajaţi tineri, iar acest program de restructurare creează premisele reangajării a 600 de tineri în CNH.

Videanu a mai spus că, din cele nouă cariere miniere, două sunt de mult în conservare, celelalte şapte însă pot intra într-un program de rentabilizare, în condiţii de investiţii, prin înfiinţarea celor două companii energetice.

Ministrul propus al Economiei a explicat că, în prezent, Compania Naţională a Huilei nu mai poate primi ajutor din partea statului pentru investiţii, iar singura şansă o reprezintă intregarea într-una din cele două companii, pentru a creşte eficienţa exploatării cărbunelui.

"Categoric nu se va închide nicio mină", a dat asigurări Videanu, arătând că se va face o evaluare strict economică a fiecăreia dintre acestea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici