VIDEO | Cîţu: Suntem în faţa unei crize atipice. Nu seamănă cu nimic din trecut

  • Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a spus, joi, într-un live pe Facebook, faptul că pachetul de măsuri fiscale luate pentru a veni în sprijinul economiei este de 2% din PIB
  • A vorbit despre cum va fi susţinut şomajul tehnic şi despre creditele garantate.
771 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Cîţu: Suntem în faţa unei crize atipice. Nu seamănă cu nimic din trecut

VIDEO | Cîţu, despre măsurile luate de Guvern în timpul pandemiei: Impact de 2% din PIB

Florin Cîţu a spus că aceasta este o criză atipică şi nu există lecţii pe care le-ar putea lua, însă guvernanţii se pot inspira din ceea ce s-a mai întâmplat în trecut.

„Există un interes foarte mare pentru ceea ce se întâmplă în economie astăzi şi am decis să ies mai des, să explic cum văd eu lucrurile. Este o criză atipică, o criză economică ce se suprapune unei crize în sănătate. Nu cred că mai există cineva care a trecut prin aşa ceva, deci nu există lecţii pe care să le fi avut din trecut. Putem să ne inspirăm din crizele trecute, dar nu ştiu dacă totul va funcţiona. De aceea, măsurile pe care le luăm nu sunt perfecte, dar suntem gata să venim cu măsuri noi imediat în funcţie de cum vedem impactul în economie”, a spus ministrul de Finanţe, într-un live pe Facebook.

Acesta a spus că una dintre măsurile luate de Guvern este pentru ca IMM-urile afectate în această perioadă de criză să poată avea acces la finanţare.

„Poţi să mergi la o bancă, să îţi iei o linie de credit pentru investiţii, pentru capital de lucru, dobânda este subvenţionată 100% de stat pe perioada stării de urgenţă şi câteva luni după aceea, iar creditele sunt garantate până la 90%, în funcţie de mărimea creditului”, a explicat ministrul.

Despre şomajul tehnic, Cîţu a spus statul plăteşte 75% din salariul de bază, dar nu mai mult decât salariul mediu pe economie.

„Cele două măsuri merg împreună pentru a menţine capacitatea de producţie în economie. Sunt măsuri similare pe care le-au luat şi alte state în UE. Acest pachet reprezintă un efort de 2% din PIB şi, bineînţeles că suntem pregătiţi să venim şi cu alte măsuri, în funcţie de cum evoluează situaţia în perioada următoare”, a mai afirmat Cîţu.

Acesta a dat asigurări că Guvernul va face tot ceea poate pentru a reduce impactul asupra economiei în această perioadă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici