Vlădescu: Listarea Fondului Proprietatea, decisă de acţionari, nu de stat

Momentul listării Fondului Proprietatea (FP) va fi stabilit exclusiv de acţionariatul privat, Ministerul Economiei şi Finanţelor, care deţine pachetul majoritar, fiind decis să respecte voinţa micilor acţionari, a declarat, luni, preşedintele comisiei de selecţie, Sebastian Vlădescu.

14 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Listarea Fondului Proprietatea, decisă de acţionari, nu de stat

Vlădescu: Listarea Fondului Proprietatea, decisă de acţionari, nu de stat (Imagine: Mediafax Foto)

"Cei care iau decizia listării sunt acţionarii (...) Acţionarii minoritari vor conta din ce în ce mai mult. Din ce ştiu, Ministerul Finanţelor doreşte să fie consonant cu voinţa micilor acţionari, mai ales în privinţa listării. Din acest punct de vedere, va fi o decizie a acţionarilor, nu a statului român", a explicat Vlădescu.

Şeful comisiei de selecţie spune că acţionarii vor fi nevoiţi să analizeze momentul în care pieţele sunt pregătite pentru listarea unui fond de dimensiunile FP, dar s-a abţinut să dea o prognoză privind perioada în care pieţele îşi vor reveni.

"Când ei vor considera că pieţele sunt primitoare şi deschise pentru o asemenea listare, atunci o vor face", a conchis Vlădescu.

Scăderile puternice înregistrate de pieţele din întreaga lume au afectat semnificativ bursa de la Bucureşti, care a căzut cu 67,33%. Declinul pieţei a însemnat un minus de 56,9 miliarde lei (16,91 miliarde euro) pentru valoarea de piaţă a companiilor româneşti, aceasta coborând de la 85,96 miliarde lei (24,6 miliarde euro) la 29,05 miliarde lei (7,68 miliarde euro), în primele 11 luni.

În calendarul iniţial privind selecţiea administratorului şi listarea acţiunilor, admiterea titlurilor FP la cota Bursei de Valori Bucureşti era prevăzută pentru mijlocul anului viitor. Întârzierea procesului de selecţie a administratorului cu două luni şi jumătate a atras nemulţumirea micilor acţionari, care au anunţat recent că ar putea solicita revocarea membrilor comisiei de selecţie.

Săptămâna trecută, după publicarea caietului de sarcini, micii acţionari au spus că renunţă la solicitări şi aşteaptă să vadă modul în care se va derula procesul de selecţie a administratorului.

Anunţul privind licitaţia pentru desemnarea administratorului Fondului Proprietatea va fi publicat joi, în presa internaţională, iar participanţii trebuie să depună ofertele iniţiale până la data de 15 ianuarie 2009 şi pot solicita clarificări până în data de 24 decembrie anul curent.

Vlădescu susţine că administratorul va fi ales până în luna martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici