Vlădescu: Vrem să ne putem împrumuta "în orice moment" de pe pieţele externe

Ministerul Finanţelor Publice vrea să se poată împrumuta "în orice moment" de pe pieţele externe în următorii trei ani şi intenţionează să extindă durata în care poate face astfel de operaţiuni, a declarat, vineri, ministrul de resort, Sebastian Vlădescu.

23 afișări
Imaginea articolului Vlădescu: Vrem să ne putem împrumuta "în orice moment" de pe pieţele externe

Vlădescu: Vrem să ne putem împrumuta "în orice moment" de pe pieţele externe (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Intenţionăm să facem o operaţiune de extindere a duratei în care să facem operaţiuni pe pieţele externe, pe trei ani, astfel încât să putem fi prezenţi în orice moment pe aceste pieţe", a spus Vlădescu.

El a menţionat că prezenţa pe pieţele externe este "absolut necesară", însă un eventual împrumut va depinde de modul în care aceste pieţe funcţionează şi dacă momentul este favorabil.

În ceea ce priveşte împrumuturile de pe piaţa internă, ministrul a arătat că reducerea finanţării de la bănci din ultima perioadă prin emisiuni de titluri de stat este cauzată în principal de costul ridicat pe care îl cer băncile la acordarea creditelor.

"E o problemă de management al Trezoreriei vis-a-vis de costul la care băncile ar dori să ne ofere creditele. Deocamdată considerăm că, uneori, acest cost a fost prea mare", a mai spus Vlădescu.

El a precizat că deocamdată nu există probleme privind plata datoriei.

"Din acest punct de vedere suntem, cum spune americanul, «on the safe side»", a încheiat Vlădescu.

În iunie, Finanţele au organizat cinci operaţiuni pentru vânzarea de titlrui de stat, valoarea programată a acestora fiind de 4,6 miliarde de lei. În cadrul primelor două licitaţii din această lună, de pe 3 şi 7 iunie, Ministerul a respins toate ofertele băncilor comerciale pentru achiziţionarea de titluri de stat.

Valoarea totală împrumutată în iunie de MFP de la bănci este de 957,98 milioane de lei, de peste 4,6 ori sub valoarea programată, după ce în luna mai a luat finanţări de 2,53 miliarde de lei prin vânzare de titluri de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici