Vodafone trebuie să le dea banii înapoi abonaţilor suprataxaţi pentru serviciile de date în roaming

Operatorul de telefonie mobilă Vodafone trebuie să le restituie, la cerere, abonaţilor care beneficiază de oferta „Roaming pe zi”, orice sumă achitată de aceştia peste nivelul de 50 de euro/lună (fără TVA) pentru consumul de date în roaming efectuat după 1 iulie 2012, anunţă ANCOM.

6321 afișări
Imaginea articolului Vodafone trebuie să le dea banii înapoi abonaţilor suprataxaţi pentru serviciile de date în roaming

Vodafone trebuie să le dea banii înapoi abonaţilor suprataxaţi pentru serviciile de date în roaming

„Au dreptul la restituirea sumelor plătite în plus inclusiv cei care la data cererii nu mai deţin calitatea de abonaţi ai Vodafone”, se menţionează într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Comunicaţiilor (ANCOM).

Procedura pe care utilizatorii o pot urma pentru a obţine restituirea acestor sume „trebuie afişată de operator pe paginea proprie de internet, la secţiunea Roaming, iar abonaţii afectaţi trebuie informaţi individual despre posibilitatea de a primi aceste sume în condiţiile legii”, precizează ANCOM.

Totodată, „până cel mai târziu la data de 1 decembrie 2016, Vodafone are obligaţia să pună la dispoziţia acestor categorii de abonaţi un serviciu de informare cu privire la consumul cumulat exprimat în volum sau în moneda în care le este emisă factura, care să garanteze astfel aplicarea plafonului de date”. Tot până la această dată, „operatorul are obligaţia de a nu le percepe acestor abonaţi nicio sumă ce depăşeşte cuantumul de 50 de euro/lună (fără TVA) pentru serviciile de comunicaţii de date în roaming”, mai precizează ANCOM.

Potrivit Regulamentului (UE) nr. 531/2012, utilizatorii care călătoresc în străinătate au dreptul să beneficieze de un „plafon” financiar implicit la utilizarea serviciului de date în roaming (inclusiv internet mobil), dincolo de care accesul la acest serviciu este blocat automat, cu excepţia cazurilor în care clientul îşi exprimă explicit consimţământul pentru continuarea utilizării serviciilor şi depăşirea plafonului.

Potrivit ANCOM, „pentru a evita şocul facturilor mari rezultate din utilizarea serviciilor de date în străinătate, în cazul în care utilizatorii nu optează explicit pentru un alt plafon din oferta comercială a operatorilor sau nu renunţă în mod expres la plafonul implicit, operatorii au obligaţia să aplice automat plafonul financiar implicit, a cărui valoare este de 50 de euro/lună (fără TVA) sau un plafon exprimat în volum de date care corespunde unei sume de maximum 50 de euro/lună (fără TVA).

ANCOM menţionează, în comunicatul citat, că a sancţionat compania Vodafone România SA cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 de lei „pentru că nu a aplicat plafonul financiar sau de volum maxim care să limiteze consumul de date în roaming la costul implicit de 50 de euro/lună (fără TVA) sau la un alt nivel ales de utilizatori dintre cele puse la dispoziţie de propriul furnizor”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici