Vosganian: Deficitul bugetar pentru 2009, în jur de 2% din PIB

Bugetul pentru anul viitor va fi construit cel mai probabil pe un deficit de aproximativ 2% din PIB, a declarat, joi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

26 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Deficitul bugetar pentru 2009, în jur de 2% din PIB

Vosganian: Deficitul bugetar pentru 2009, în jur de 2% din PIB (Imagine: Mediafax Foto)

"Cred că specialiştii care au făcut estimări privind presiunile care vor veni pe buget în 2009 de la pensii nu au luat în calcul că veniturile vor creşte faţă de acest an cu aproximativ 4-5 miliarde euro", a explicat Vosganian, răspunzând atenţionărilor de la Comisia Europeană.

El a precizat că toate avertizările venite din partea CE, inclusiv privind eventuale presiuni electorale asupra bugetului au fost adresate întregului spectru politic, nu doar Executivului.

Ministrul Economiei şi Finanţelor a ţinut să precizeze că până în prezent instituţia nu a primit o declaraţie oficială din partea Comisiei Europene.

Comisia estimează că deficit bugetar va urca anul viitor la 3,7% din PIB, cu mult peste nivelul maxim de 3% admis în UE, şi recomandă României consolidarea finanţelor publice prin creşterea disciplinei bugetare şi continuarea reformelor economice.

În acelaşi timp, executivul european consideră că deşi deficitul anticipat depăşeşte cu mult limita admisă în UE, situaţia poate fi remediată dacă strategia bugetară va fi modificată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici