Vosganian: Deficitul de cont curent va scădea la 13,5% din PIB

Deficitul de cont de curent va scădea la 13,5% din PIB la finalul acestui an, iar exporturile îşi vor păstra un avans mai mare decât importurile şi în 2009, când deficitul de cont curent va coborî până la 12%, a declarat, marţi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

28 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Deficitul de cont curent va scădea la 13,5% din PIB

Vosganian: Deficitul de cont curent va scădea la 13,5% din PIB (Imagine: Mediafax Foto)

"În acest an, exporturile vor creşte cu 17-18%, în timp ce importurile vor avea o dinamică de 12%. În 2009, va fi o evoluţie similară, cu un avans al exportului cu cinci-şase puncte procentuale peste importuri, iar deficitul de cont curent va coborî până la 12% din PIB", a spus Vosganian, la conferinţa "Romania Construct & Real Estate Forum 2008", organizată de MEDIAFAX.

Potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, exporturile au avut o evoluţie ascendentă în zona non-euro, ceea ce oferă protecţie României în cazul unei recesiuni mai adâncite a statelor europene, cu care există relaţii comerciale strânse.

Vosganian a mai arătat că ţinta României este să ajungă la un deficit de cont curent de sub 10% la orizontul anului 2012.

În aceeaşi perioadă, rata inflaţiei ar trebui să se situeze la mai puţin de 3%, iar deficitul bugetar în jurul valorii de 1% din PIB, pentru ca România să poată spera la aderarea euro în 2014.

"Exporturile reprezintă un domeniu sensibil, întrucât ele reprezintă principala garanţie că România poate gestiona deficitele externe şi stabilizarea cursului de schimb pentru aderarea în zona euro în 2014", a spus Vosganian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici