Wimmer: Românii pot să aibă creşteri reale ale veniturilor

România rămâne una dintre statele din Europa Centrală şi de Est unde sunt posibile creşteri reale de venituri pentru populaţie, a declarat, luni, directorul financiar al Erste Bank, Manfred Wimmer, care a precizat totodată, că majorările salariale de la BCR vor fi mai mici decât rata inflaţiei.

11 afișări
Imaginea articolului Wimmer: Românii pot să aibă creşteri reale ale veniturilor

Wimmer: Românii pot să aibă creşteri reale ale veniturilor (Imagine: Mediafax Foto)

"România va fi una dintre puţinele ţări în care populaţia va avea şansa să-şi crească veniturile în termeni reali. Creşterea economică va continua, iar nivelul salariilor este foarte scăzut, inclusiv comparativ cu alte state de Europa Centrală şi de Est. Au fost câştiguri mari de productivitate, iar o productivitate în creştere este chiar sustenabilă", a spus directorul Erste Group, la o conferinţă de presă organizată la Viena.

În ciuda perspectivelor de restructurare în anumite sectoare şi a creşterii şomajului, Wimmer s-a arătat încrezător că populaţia din regiune va reuşi să se reorienteze, chiar dacă nu s-a confruntat cu crize de asemenea amploare, argumentând că în ultimii zece ani majoritatea salariaţiilor au schimbat cel puţin un loc de muncă.

Întrebat despre politica de personal din cadrul Băncii Comerciale Române, Wimmer a arătat că va continua planul iniţial de reducere a numărului de angajaţi, stabilit independent de criza actuală, concomitent cu dezvoltarea în continuare a reţelei de sucursale şi a salariaţilor din reţeaua de unităţi.

El a menţionat, însă, că salariile din BCR vor creşte cu un procent sub rata inflaţiei, amintind totodată că bunurile de consum se vor scumpi într-un ritm mai lent în acest an. Wimmer crede că în perioada următoare accentul trebuie pus mai puţin pe salariul de bază şi mai mult pe câştigurile în funcţie de productivitate.

Salariaţii BCR au anunţat la începutul săptămânii trecute că intenţionează să declanşeze greva generală, acţiune determinată în principal de revendicări salariale. Ulterior, sindicaliştii băncii au anulat greva, după ce au primit o ofertă din partea administraţiei băncii, aceasta urmând să fie analizată de membrii Sindicatului Liber din BCR.

La rândul lor, oficialii OMV, Vienna Insurance Group (VIG) şi Wienerberger afirmă că în România vor avea loc atât negocieri de majorări salariale, cât şi restructurări, care nu ţin neapărat de criza financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici