WSJ: Nokia are nevoie disperată de transformări de amploare

Nokia, asediat din toate părţile de producătorii de telefoane mobile concurenţi, are nevoie disperată de transformări de amploare pentru a putea ţine pasul cu aceştia, apreciază directorul general al grupului finlandez, Stephen Elop, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

23 afișări
Imaginea articolului WSJ: Nokia are nevoie disperată de transformări de amploare

WSJ: Nokia are nevoie disperată de transformări de amploare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Elop compară Nokia cu un om care trebuie să se salveze de pe o platformă petrolieră în flăcări sărind în marea îngheţată.

"Platforma noastră este în flăcări. Va trebui un efort uriaş pentru transformarea companiei", menţionează şeful producătorului de telefoane mobile într-un memoriu intern. Documentul pare a avea ca scop pregătirea angajaţilor pentru modificările uriaşe din strategia grupului şi de la nivelul conducerii care ar putea fi anunţate vineri de Elop.

Cota grupului pe piaţa foarte dinamică şi profitabilă a smartphone-urilor a fost depăşită de cea a Apple, producătorul iPhone, şi de cea a telefoanelor care utilizează sistemul de operare Android, al Google. Totodată, pe segmentul telefoanelor tradiţionale, Nokia se confruntă cu o competiţie acerbă din partea producătorilor chinezi low-cost.

Elop consideră că strategia de a se insista pe sistemul de operare Symbian în timp ce este dezvoltat noul sistem MeeGo nu este suficientă pentru a ţine pasul cu producătorii rivali. El notează că MeeGo va fi o platformă câştigătoare pentru telefoanele mobile inteligente scumpe, însă grupul nu va avea pe piaţă, în acest an, decât un aparat pe care rulează sistemul de operare.

"Primele livrări de iPhone au fost făcute în 2007, iar noi nici acum nu avem un produs care să ofere o experienţă similară", menţionează directorul general al Nokia.

Elop, care preluat şefia grupului finlandez în septembrie, atribuie o parte din vina pentru problemele producătorului de telefoane mobile atitudinii din interiorul companiei şi lipsei de responsabilitate.

Publicaţia germană Wirtschaftswoche a indicat la începutul lunii februarie că producătorul de telefoane mobile ar putea concedia mai mulţi directori executivi în cadrul unei restructurări a echipei de conducere.

Nokia este prezent şi în România, unde produce telefoane mobile la fabrica din comuna Jucu, în apropiere de Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici