Indicele S&P500 a scăzut cu 8% de la preluarea mandatului de către Trump, pe 20 ianuarie, ștergând aproximativ 6.000 de miliarde de dolari din valoarea indicelui de referință.
Scăderea valorii acțiunilor americane a fost provocată de tarifele comerciale, de schimbările din piața Inteligenței Artificiale și de riscul unei posibile recesiuni. Este vorba, astfel, despre factori care au determinat investitorii să își retragă fondurile din piețele listate. Ultima dată când piețele au înregistrat un început mai slab sub un nou mandat prezidențial a fost în 1973, la începutul celui de-al doilea mandat al lui Richard Nixon.
Este evident că mai este un drum lung de parcurs în al doilea mandat al lui Trump, însă până acum, verdictul piețelor bursiere a fost constant negativ.
De altfel, declinul piețelor americane contrastează cu performanța altor indici importanți, piețele europene menținându-se relativ stabile în aceeași perioadă. De asemenea, dolarul a avut o evoluție slabă în fața principalelor valute, înregistrând o scădere de peste 8% de la începutul mandatului lui Trump.
Printre cei mai afectați de vânzările masive din piețele americane se numără giganții tehnologici care formează așa-numitul grup „Magnificent Seven” (Cei șapte magnifici). Toate cele șapte companii, cu excepția Meta (deținută de Facebook), au înregistrat scăderi importante, Tesla conducând declinul cu o scădere de aproximativ 32% de la 20 ianuarie.
Sentimentul investitorilor este influențat de mai mulți factori, în special de percepția tot mai răspândită potrivit căreia China ar putea lansa o provocare reală la monopolul deținut de SUA pe piața Inteligenței Artificiale. Lansarea modelului lingvistic DeepSeek din China a provocat panică pe piață și continuă să creeze incertitudine privind direcția și dezvoltarea viitoare a industriei.
Un exemplu elocvent în acest sens este chiar „Ziua Eliberării” din 2 aprilie, când liderul de la Casa Albă și-a anunțat politica tarifară, a declanșat o scădere severă. Indicele S&P500 a pierdut peste 10% în doar două zile. Deși o parte din pierderi a fost recuperată ulterior, speculațiile privind posibilitatea ca președintele să încerce demiterea președintelui Rezervei Federale au provocat noi fluctuații, deși mai puțin pronunțate.
În timp ce traderii de zi se bucură de volatilitate, investitorii pe termen lung sunt mult mai puțin impresionați. Totuși, putem găsi un oarecare confort în datele economice fundamentale, care arată că economia SUA rezistă destul de bine actualelor turbulențe de pe piețe și rămâne solidă, oferind speranță celor care așteaptă o revenire la condiții mai normale.