XTB România: Scăderea alarmantă a preţului Bitcoin are câteva explicaţii

Preţul Bitcoin (BTC) traversează o perioadă foarte agitată spre final de vară, coborând, de la aproximativ 30.200 de dolari, la un minim local de 25.200 de dolari în 17 august.

1840 afișări
Imaginea articolului XTB România: Scăderea alarmantă a preţului Bitcoin are câteva explicaţii

XTB România: Scăderea alarmantă a preţului Bitcoin are câteva explicaţii

De la deprecierea de peste 16%, moneda a recâştigat o parte din terenul pierdut şi a reuşit să revină deasupra pragului de 26.000 de dolari, potrivit unei analize XTB România.

Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB România, sentimentul pesimist la nivel global este cel care a împins BTC mai jos. Este posibil ca această mişcare să fi fost exacerbată de lichidarea forţată a poziţiilor long, cu efect de levier, pe care mulţi participanţi le-au plasat în anticiparea aprobării unui ETF spot pe BTC în SUA.

Potrivit CoinGlass (platformă de tranzacţionare şi informaţii pentru contractele futures legate de criptomonede), în 18 august, peste un miliard de dolari în poziţii cu efect de levier au fost lichidate în decurs de 24 de ore, poziţiile BTC având o pondere de peste 50% din această sumă.

Deşi se aşteaptă în continuare ca U.S. Securities and Exchange Commission (instituţia de reglementare din SUA) să aprobe ETF-uri spot pe Bitcoin, momentul aprobării întârzie mai mult decât se estima.

„Volatilitatea recentă a activelor digitale este determinată de un mediu macroeconomic dificil, care reprezintă o provocare pentru activele riscante. Astfel, atenţia se concentrează asupra deteriorării economiei Chinei şi asupra ratelor ridicate ale dobânzilor din Statele Unite, unde titlurile de stat pe 10 ani au atins un maxim de 4,35% la 21 august, cel mai ridicat nivel din 2007. La momentul acestei analize, randamentele se reduc uşor, scăzând până la 4,18%”, precizează analistul XTB România.

Forţa dolarului, determinată de creşterile anticipate ale ratelor dobânzilor, adaugă la presiunea asupra preţurilor Bitcoin din ultima perioadă. Atenţia este orientată asupra Simpozionului de la Jackson Hole, care se desfăşoară în perioada 24-26 august, unde discuţiile despre schimbările economice globale şi politicile privind ratele dobânzilor influenţează sentimentul pieţei.

Dezamăgirea provocată de recenta reducere a ratelor de dobândă din China, împreună cu fluctuaţiile yuanului, complică şi mai mult situaţia.

În timp ce pieţele aşteaptă informaţii de la simpozion şi monitorizează acţiunile băncilor centrale, valoarea Bitcoin răspunde la aceste dinamici financiare complicate.

O scădere a raportului BTC/USD ar putea fi atribuită, de asemenea, proiecţiilor economice în continuă schimbare. Întrucât economiştii nu anticipează nicio majorare a dobânzilor până în martie 2024, conform unui sondaj recent al Reuters, sentimentul pieţei este incert.

„Viitorul simpozion economic de la Jackson Hole, în cadrul căruia va vorbi preşedintele Fed, Jerome Powell, are o pondere semnificativă în conturarea perspectivelor. Acest lucru coincide cu predominanta convingere că Federal Open Market Committee (FOMC) nu va majora ratele în luna septembrie a acestui an, influenţând şi mai mult dinamica actuală a pieţei. În prezent, probabilitatea pentru o majorare a ratei în septembrie este de doar 13,5%, conform Fed Watch Tool”, subliniază analistul XTB România.

În timp ce motivele scăderii Bitcoin nu sunt imediat evidente, perspectivele macroeconomice mai largi au părut îngrijorătoare în ultima săptămână, mai ales având în vedere preocupările recente legate de spirala dezvoltatorilor imobiliari de stat din China. Şocul din 17 august nu se datorează, conform rapoartelor iniţiale, vânzărilor de sute de milioane de euro ale participaţiilor de Bitcoin ale companiei SpaceX, a lui Elon Musk.

În timp ce scăderea ar putea părea bruscă, aceasta a fost precipitată de o combinaţie de evenimente care au contribuit la declin. O serie de cauze probabile sunt îngrijorarea cu privire la perspectivele economice ale Chinei, volumele scăzute de tranzacţionare a Bitcoin şi presiunea continuă a acţiunilor de reglementare pe piaţa activelor digitale.

O altă evoluţie importantă este reprezentată de corelaţia dintre Bitcoin şi randamentul obligaţiunilor americane pe 10 ani ajustate la inflaţie. Acesta se deplasează din nou în direcţii opuse, prezentând cea mai puternică corelaţie negativă din ultimele patru luni.

Coeficientul de corelaţie pe 30 de zile dintre Bitcoin şi titlurile de stat pe 10 ani indexate cu inflaţia a devenit negativ în această lună, scăzând de la +0,28 la -0,72, un nivel înregistrat ultima dată în aprilie, potrivit TradingView. O valoare de -1 ar sugera că cele două clase de active variază cu aceeaşi valoare, dar în direcţii opuse. Prin urmare, nivelul de -0,72 sugerează că o continuă creştere a randamentelor din SUA ar exercita în continuare presiune asupra preţului Bitcoin.

În plus, valoarea actuală indică influenţa reînnoită a finanţelor tradiţionale şi a factorilor macro asupra preţului Bitcoin. Corelaţia negativă a fost întreruptă în iulie, pe fondul optimismului privind posibila aprobare a unui ETF spot.

Randamentul titlurilor de stat indexate cu inflaţia se numeşte randament real sau randament ajustat la inflaţie.

„Atunci când randamentele reale sunt negative, investitorii au tendinţa de a căuta randamente din alternative cu risc ridicat, cum ar fi acţiunile tehnologice şi criptomonedele, aşa cum am văzut în perioada ulterioară scăderii de la începutul pandemiei din martie 2020. Atunci când randamentele reale sunt pozitive şi în creştere, investitorii se simt încurajaţi să investească în titluri cu venit fix”, explică analistul XTB România.

Marţi, randamentul titlurilor de valoare americane pe 10 ani indexate cu inflaţia a crescut la 1,99%, cel mai ridicat nivel din februarie 2009.

Volatilitatea din acest an a cunoscut un nou impuls atunci când agenţia de rating Fitch a decis să retrogradeze ratingul de credit al guvernului american de la AAA la AA+. Motivul din spatele acestei mişcări a fost reprezentat de disputele constante legate de plafonul de îndatorare. Anunţul a fost făcut la 2 august şi a contribuit la o creştere a turbulenţelor în piaţă pe parcursul zilei respective, dar fără să aibă un efect amplu la închidere.

Cu toate acestea, valoarea evenimentului nu poate fi subestimată, subliniind importanţa monitorizării modului în care pieţele s-au comportat în trecut în situaţii similare. Într-un precedent notabil, la 5 august 2011, agenţia S&P a retrogradat, de asemenea, ratingul SUA la AA+, determinând iniţial o scădere a indicelui dolarului şi a randamentelor titlurilor de Trezorerie. Cu toate acestea, ambele au înregistrat o recuperare rapidă. În schimb, acţiunile au cunoscut o cădere semnificativă, iar Bitcoin a suferit o pierdere de peste 38% în aceeaşi lună.

„Atunci când vine vorba despre efectul evenimentelor micro şi macro, cum ar fi aprobarea ETF-urilor spot pe Bitcoin şi evoluţiile ample de reglementare, este esenţial să recunoaştem interacţiunea complexă dintre aceste aspecte şi dinamica pieţei”, precizează Radu Puiu.

Perspectiva unei aprobări a unui ETF Bitcoin reprezintă un posibil catalizator semnificativ pentru spaţiul cripto, determinând un cadru mai stabil pentru investitorii instituţionali şi de retail pentru a obţine expunere la Bitcoin. Această perspectivă ar putea determina o potenţială creştere a cererii şi a preţului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
xtb,
bitcoin,
preţ

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici