Yuanul chinezesc a depăşit pentru prima oară rubla rusească în sistemul global de plăţi

Yuanul chinezesc a depăşit pentru prima oară rubla rusească ca pondere în sistemul global de plăţi, potrivit datelor platformei de informaţii financiare Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) din Belgia.

224 afișări
Imaginea articolului Yuanul chinezesc a depăşit pentru prima oară rubla rusească în sistemul global de plăţi

Yuanul chinezesc a depăşit pentru prima oară rubla rusească în sistemul global de plăţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Folosirea yuanului a crescut cu 24% în ianuarie, faţă de luna decembrie, şi cu 171% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un raport al SWIFT, transmite Bloomberg.

Ponderea yuanului în plăţile mondiale a atins un maxim absolut de 0,63%, astfel că moneda chinezească a devenit a 13-cea cea mai folosită monedă, faţă de o pondere de 0,56% în cazul rublei, care a coborât pe poziţia 15.

Clasamentul este condus de euro, cu o pondere de 40,17%, urmat de dolar, cu 33,48%, şi lira sterlină la mare distanţă, cu 8,55%. Pe locul patru se află yenul japonez, cu 2,56%.

Primele patru monede au acoperit circa 85% din piaţa mondială, în ianuarie.

China, a doua mare economie a lumii, promovează rolul yuanului în tranzacţiile internaţionale şi financiare, reduce controlul asupra cursului şi deschide treptat pieţele financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici