ZF: 450.000 în stradă contra celor 450.000 din birourile administraţiei publice. Cum poate fi oprit abuzul în cheltuirea a 55 miliarde euro pe an, bugetul României?

Este foarte posibil ca mulţi dintre sutele de mii de oameni din stradă să nu fi citit ordonanţa de urgenţă retrasă între timp de guvern privitoare la dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu, însă energia şi persistenţa protestelor provin din surse de nemulţumire mult mai adânci decât o schimbare de legislaţie, scrie Ziarul Financiar.

1809 afișări
Imaginea articolului ZF: 450.000 în stradă contra celor 450.000 din birourile administraţiei publice. Cum poate fi oprit abuzul în cheltuirea a 55 miliarde euro pe an, bugetul României?

450.000 în stradă contra celor 450.000 din birourile administraţiei publice. Cum poate fi oprit abuzul în cheltuirea a 55 miliarde euro pe an, bugetul României?

De fapt, oamenii simt că banii publici sunt deturnaţi de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei şi este suficient să existe doar impresia că modificările legislaţiei le vor permite acestora să se sustragă de la răspundere ca să fie proteste.

Iar acestea nu se vor opri până când nu vor exista garanţii pentru un nou tip de guvernare şi administrare a bugetelor publice, imună la abuzurile celor în funcţii, informează Ziarul Financiar.

Astăzi, calitatea serviciilor publice este principalul diferenţiator între România şi Occident. În rest, sunt zone din business unde puterea de cumpărare este comparabilă (IT&C, energie, bănci), iar creşterea economică din ultimii 4-5 ani a îmbunătăţit veniturile în medie pentru o mare parte a salariaţilor.

Dar trenurile, gările, autogările, şoselele, spitalele – au rămas în urmă. Acum, sunt două variante. Ori banii de investiţii şi modernizare de fapt există, dar sunt deturnaţi în folos personal de către cei mandataţi să îi cheltuiască, ori nu sunt bani destui pentru că substanţa economică a României este stoarsă şi remisă în exterior.

Cei din stradă cred prima variantă, iar dacă sunt analizate bugele de care dispun an de an instituţiile responsabile, bani chiar sunt.Transporturile au 2 miliarde de euro buget pe an, Sănătatea are 7 miliarde de euro, Ministerul Dezvoltării încă 1,5 mld. euro. Unde se duc?

Probabil în conturile celor care au condus şi conduc ţara. Acum, ce mecanisme nu funcţionează de fapt? Poţi prin anchete să stăvileşti deturnarea banilor? Sunt 30 de ministere, 200 de instituţii autofinanţate, 3.200 de unităţi administrative teritoriale.

De fapt, şi mai în detaliu, sunt peste 10.000 de ordonatori de credit. Sunt 1,2 milioane de bugetari. Dintre aceştia, „funcţionari administrativi“, cei care dau avize şi semnează hârtii, sunt 305.000. „Membri ai corpului legislativ, ai executivului, conducători ai administraţiei publice şi funcţionari superiori“, deci şefii funcţionarilor, sunt circa 142.000, conform Anuarului Statistic. În total 450.000. În rest sunt medici, asistente, profesori şi personal auxiliar.

CITEŞTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici