Ziarul Financiar: Erste transferă BCR pe un SRL austriac ca să arate mai bine în bilanţ

Grupul austriac Erste a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR - cea mai mare bancă din România - două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate recent în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB, potrivit Ziarului Financiar.

54 afișări
Imaginea articolului Ziarul Financiar: Erste transferă BCR pe un SRL austriac ca să arate mai bine în bilanţ

Erste transferă BCR pe un SRL austriac ca să arate mai bine în bilanţ (Imagine: Mediafax Foto)

EGB Ceps Holding GmbH deţine în prezent 69,3% din acţiunile BCR.

O societate cu răspundere limitată (SRL) este cea mai simplă formă de întreprindere.

Practic, Erste îşi externalizează astfel din portofoliu expunerea directă pe BCR. Grupul austriac nu avea voie să facă o asemenea mişcare în primii trei ani de la privatizare, însă în luna octombrie termenul a expirat, statul român ridicând monitorizarea postprivatizare.

Contactaţi de Ziarul Financiar, reprezentanţii Erste au susţinut că este vorba "de o schimbare formală".

"Schimbarea nu influenţează în niciun fel structura de guvernare corporativă existentă şi nici strategia de afaceri, ci reprezintă doar o chestiune de reorganizare internă", este justificarea oficială a acestui demers.

Miercuri după-amiază, cele două SRL-uri nu figurau în structura organizatorică oficială a grupului Erste, deşi schimbarea ar urma să modifice şi acţionariatul altor subsidiare din regiune. Austriecii şi-au mai schimbat o dată anul trecut structura de holding. Reprezentanţii Erste nu au dorit să dezvăluie valoarea capitalului deţinut de EBG Ceps Holding - SRL-ul care controlează acum BCR - şi nici să explice raţiunea acestei substituiri.

"Nu o pot descrie altfel decât ca optimizare organizaţională. Niciun efect asupra strategiei. Niciun efect asupra expunerii. Ne menţinem expunerea pe România. Angajamentul Erste Group faţă de România/BCR rămâne solid şi neschimbat", a declarat Ionuţ Stanimir, purtător de cuvânt al Erste Group, menţionând că nu este avută în vedere listarea vreunuia dintre cele două vehicule.

Totuşi Petre Szel, preşedintele Muntenia Invest - administratorul SIF Muntenia - afirmă că Erste şi-a regrupat afacerile într-un vehicul din motive fiscale şi de strategie.

"Reprezentanţii Erste ne-au spus să nu ne îngrijorăm, pentru că toate angajamentele rămân aşa cum au fost stabilite. Însă dincolo scrisorile primite de la Erste, vrem să ne lămurim că acest vehicul va prelua obligaţiile", a declarat Szel pentru ZF.

Tudor Ciurezu, membru în Consiliul de Supraveghere al BCR şi directorul general adjunct al SIF Oltenia, spune că pe 26 noiembrie este convocat Consiliul de Supraveghere al BCR, prilej cu care acţionarii minoritari ar putea primi mai multe informaţii.

"Transferul are avizul BNR şi nu a trebuit să aibă acordul celorlalţi acţionari. Noi am aflat în urmă cu zece zile", a afirmat Ciurezu.

Avocaţii contactaţi de ZF afirmă că este greu de găsit raţiuni de optimizare fiscală într-o asemenea operaţiune.

Surse bancare au declarat că mişcarea ar putea totuşi fi explicată prin încercarea de diminuare a cerinţelor de capital cărora Erste trebuie să le facă faţă din cauza creşterii creditelor neperformante ale BCR.

Austriecii sunt în plin proces de majorare a propriului capital social, căutând să strângă cel puţin 1,6 miliarde euro de pe bursă, după ce la începutul anului au primit şi 1,2 miliarde euro ajutor de la guvernul austriac.

Alte surse afirmă că înfiinţarea unui vehicul care să preia participaţia majoritară la BCR poate constitui un prim pas prin care spaniolii din grupul La Caixa să intre ca acţionari la BCR printr-o majorare de capital.

La Caixa tocmai se pregăteşte să-şi majoreze la 10% cota deţinută în Erste Group.

La începutul verii trecute, Andreas Treichl, CEO al Erste, anunţa intenţia de majorare a capitalului BCR cu 100 milioane euro, operaţiune care nu s-a materializat. În trimestrul III, austriecii au suplimentat creditele
subordonate pentru BCR cu circa 120 milioane euro, acestea fiind luate în calcul la stabilirea solvabilităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici