Zona euro nu va aproba luni o tranşă de împrumut de 2 miliarde de euro destinată Greciei

Miniştrii de Finanţe ai zonei euro nu vor aproba luni furnizarea unei tranşe de ajutor de 2 miliarde de euro Greciei, din cauza dezacordurilor legate în special de noile reguli referitoare la confiscarea locuinţelor în cazul ratelor restante la împrumuturi, au declarat doi oficiali europeni.

393 afișări
Imaginea articolului Zona euro nu va aproba luni o tranşă de împrumut de 2 miliarde de euro destinată Greciei

Zona euro nu va aproba luni o tranşă de împrumut de 2 miliarde de euro destinată Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficiali din Ministerele de Finanţe ale statelor din zona euro au fost informaţi duminică după-amiază, printr-o teleconferinţă, despre progresele Greciei în adoptarea a circa 50 de măsuri de reformă considerate de referinţă, relatează Wall Street Journal.

În timp ce au avut loc progrese în anumite domenii, precum preţurile minime pentru medicamente generice, măsuri fiscale echivalente pentru TVA de 23% pe învăţământul privat, guvernanţa băncilor şi tratamentul creditelor cu întârziere la plată, autorităţile de la Atena şi creditorii au nevoie de mai mult timp pentru un acord referitor la toate cele 50 de reforme, au spus sursele.

Cele mai mari dezacorduri sunt în cazul regulilor finale referitoare la confiscarea locuinţelor, din cauza restanţelor ratelor împrumuturilor, şi protejarea locuinţei primare.

Grecia are nevoie de bani pentru plata salariilor şi facturilor şi pentru achitarea unor arierate interne.

"Nu va fi un acord pentru tranşa de 2 miliarde de euro", a spus una dintre surse.

În schimb, oficialii au spus că Grecia şi instituţiile creditoare, care reprezintă celelalte 18 state din zona euro şi FMI, trebuie să ajungă la un acord până miercuri.

Reprezentanţi ai Ministerelor de Finanţe se vor întâlni vineri pentru a evalua rezultatul discuţiilor, au precizat cei doi oficiali europeni.

Autorităţile de la Atena şi reprezentanţii zonei euro au încheiat în august un acord pentru un nou program de susţinere, în valoare de 86 de miliarde de euro, condiţionat de măsuri de reformă şi reducerea cheltuielilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici