COMENTARIU Lelia Munteanu: Cel mai nou şi mai rapid coronatest israelian a ajuns în Emirate

4027 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Cel mai nou şi mai rapid coronatest israelian a ajuns în Emirate

Cu toate păcatele sale, Netanyahu nu poate face negoţ cu securitatea Israelului.

De ieri, la Abu Dhabi se foloseşte „nasul Corona", produsul companiei israeliene Nanoscent, dezvoltat la spitalul Tel Hashomer. E vorba despre un coronatest, pe principiile de funcţionare ale alcooltestului. Rezultatul - în 60 de secunde. (De ce doar în Emirate, nu şi pe piaţa din Israel? Evident că emiratezii au oferit un preţ de nerefuzat).

O altă tranzacţie însă preocupă zilele acestea opinia publică. E vorba despre avioanele de vânătoare de ultimă generaţie, F-35, din care Statele Unite s-ar pregăti să vândă şi Emiratelor Arabe Unite, contrar înţelegerii cu israelienii.  

Întrebarea care se pune, totuşi, e dacă F-35 este sau nu parte a acordului dintre Ierusalim şi Abu Dhabi. Premierul Netanyahu se jură că nu, iar dacă problema va ajunge în Congresul american declară se va opune categoric, cum a făcut-o până acum.  

Nahum Barnea, analistul de la „Yedioth Ahronoth", dedică ieri un spaţiu considerabil subiectului. Aflăm că o sursă autorizată din Emiratele Arabe Unite a declarat cotidianului: „Avioanele sunt parte din înţelegere (...). Netanyahu a ştiut şi şi-a dat acordul". Casa Albă declarase că afacerea cu armament de înaltă tehnologie „nu face parte din acord", însă a avut grijă să nu conteste existenţa afacerii, care pentru America pragmaticului Trump însemnă zeci de miliarde de dolari.

Autorul reaminteşte angajamentul Statelor Unite, parafat de Congres, de a nu vinde armament si tehnică militară în Orientul Mijlociu fără acordul Israelului.

Sumele exorbitante l-ar fi putut determina pe Trump să smulgă un acord, însă mă îndoiesc că Netanyahu, cu toate păcatele pe care i le ştim, va face vreodată negoţ cu securitatea ţării sale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici