COMENTARIU Lelia Munteanu: „Cine a declarat că a găsit în Abu Amar un prieten nu-i poate face morală celui care se întâlneşte cu Abu Mazen”

Normalitatea a ajuns şi în Israel slogan electoral.

617 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: „Cine a declarat că a găsit în Abu Amar un prieten nu-i poate face morală celui care se întâlneşte cu Abu Mazen”

COMENTARIU Lelia Munteanu: „Cine a declarat că a găsit în Abu Amar un prieten nu-i poate face morală celui care se întâlneşte cu Abu Mazen”

Bietul Mahmud Abbas (Abu Mazen, pentru vecini)! Bătrânul şef al Autorităţii Palestiniene (85 de ani) capătă tot mai mult tragismul unui personaj shakespearian.

Ieri a vorbit în faţa Consiliului de Securitate al ONU, fluturând harta propusă de Acordul Secolului:

„Cine dintre voi ar accepta un astfel de stat?”. A rostit - răspicat - şi cuvântul “ apartheid”. Faptul că Ierusalimul de Est, a spus, nu va face parte din viitorul stat palestinian, e destul ca planul american să fie respins. 

Unii comentatori l-au criticat că n-a cerut un vot în Consiliu. Nu l-a cerut, fiindcă nu l-ar fi obţinut. Fiecare dintre cei cinci membri permanenţi, începând cu America, are drept de veto.

După discursul din plenul Consiliul de Securitate, Abu Mazen a susţinut o conferinţă de presă în tandem cu Ehud Olmert (fostul premier israelian, care o ispăşit o pedeapsă cu puşcăria pentru corupţie). Evenimentul a fost mediat de Nick Kaufman, acelaşi avocat de arbitraj internaţional care a facilitat, zilele trecute, întâlnirea dintre premierul Israelului şi generalul sudanez Abdel-Fattah Burhan, în Uganda. 

Evident, Bibi a luat foc şi a profitat ca să îl atace pe… Benny Gantz, co-liderul Kahol Lavan, acuzându-l că e consiliat de Olmert.

Azi-dimineaţă, într-un interviu acordat din New York Canalului 13 israelian, Olmert l-a făcut pe Netanyahu „instigator” şi „mincinos”.  A ţinut să sublinieze: „Cine a declarat că a găsit în Abu Amar (Yasser Arafat, n,m.) un prieten nu-i poate face morală celui care se întâlneşte cu Abu Mazen”. (Referinţă la declaraţia comună a lui Netanyahu, aflat la începutul primului său mandat, şi Arafat, desfăşurată în Gaza, în septembrie 1996).

Ehud Olmert a explicat relaţia cu Abbas, veche de 12 ani, şi convingerea sa că liderul palestinian e de partea bună a istoriei, implicat în lupta împotriva terorismului. (Câtă vreme terorismul nu e încă definit şi nu sunt semne că ar putea fi prea curând, termenul e folosit în toate direcţiile şi de către toate taberele).

A negat vehement că ar fi consilierul lui Gantz, dar s-ar bucura ca acesta să ajungă prim ministru, fiindcă Israelul trebuie să devină o „ţară normal” (o sintagmă electorală foarte la modă, dar pe care nimeni nu se osteneşte s-o explice). Dar a recunoscut că parte dintre consilierii săi sunt şi consilierii co-liderului Kahol Lavan. Apoi, Olmert s-a lansat într-o critică virulentă, solid argumentată, a Acordului propus de americani. 

Gestul fostului premier (2006-2009) şi fostului primar al Ierusalimului (1993-2003) de a se coaliza cu Mahmud Abbas e însă criticat de la stânga la dreapta scenei politice israeliene.

Să nu uităm că Israelul e în plină campanie - mai sunt 19 zile până la alegeri - iar Regele Bibi e un artist în a jongla cu sentimentele electoratului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici