COMENTARIU Lelia Munteanu: În Israel, din 192.000 de supravieţuitori ai Holocaustului 48.000 trăiesc sub limita sărăciei

Sloganul Forumului 2020: „Comemorăm Holocaustul, luptăm împotriva antisemitismului”

1265 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: În Israel, din 192.000 de supravieţuitori ai Holocaustului 48.000 trăiesc sub limita sărăciei

COMENTARIU Lelia Munteanu: În Israel, din 192.000 de supravieţuitori ai Holocaustului 48.000 trăiesc sub limita sărăciei

De azi-dimineaţă, când a ajuns în Israel, preşedintele Putin s-a aflat în centrul atenţiei. (Presa a vorbit despre familia sa care a supravieţuit Blocadei Leningradului, inclusiv despre o bunică evreică).

Întâlnirea liderului de la Kremlin cu Jaffa Issachar, mama Naamei (fata încarcerată în Rusia) - facilitată de Teofil al III-lea, Patriarhul ortodox al Ierusalimului, şi desfăşurată în prezenţa soţilor Netanyahu – a fost unul dintre cele mai urmărite momente ale zilei. Putin a dat o scurtă declaraţie după, care s-a încheiat cu „Vsio budet haraşo!” (Totul va fi bine), semn că tânăra va fi eliberată curând, după ce diplomaţia rusă va obţine tot ce şi-a propus.

Spre uşurarea gazdelor, discursul de 10 minute al lui Vladimir Putin la Forumul de la Yad Vashem n-a conţinut nimic jignitor la adresa polonezilor.

În ultimul moment, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a anulat vizita la Ierusalim, pretextând că doreşte să ofere locurile delegaţiei sale supravieţuitorilor Holocaustului. Adevăratul motiv al lipsei lui Zelenski e însă, probabil, orgoliul de a nu fi acoperit de umbra lui Putin.

E drept că a existat, în ultimele zile, o emoţie legată de prezenţa supravieţuitorilor la comemorare. Li s-au distribuit aproximativ 100 de invitaţii, în condiţiile în care sunt doar 780 de locuri, ocupate de 50 de lideri, 500 de jurnalişti, iar restul de reprezentanţi ai dispozitivului de securitate.

Cât despre supravieţuitorii Holocaustului din Israel, situaţia lor grea revine în atenţia opiniei publice de regulă la astfel de ceremonii. Majoritatea sunt foarte bătrâni şi nu duc o viaţă fără griji, deşi vistieria Statului e plină de bani pentru ei – proveniţi din despăgubirile oferite de Germania, dar mai ales din averile evreilor care, după război, nu s-au mai întors acasă. Averile unor familii întregi, care au pierit în lagărele de concentrare - case, terenuri, conturi în bănci – au revenit Israelului. Însă nici acum nu s-a stabilit cum să fie împărţiţi banii, iar între timp supravieţuitorii mor de bătrâneţe, de frig, de lipsa unui tratament medical pe care n-au cu ce să-l plătească…

Editorialistul Amir Alon dezvăluie în „Yediot Aharonot” faptul că, dintre cei 192.000 de supravieţuitori ai Holocaustului, 48.000 trăiesc sub limita sărăciei. 67 la sută trăiesc din alocaţia parţială de asigurări sociale - câteva sute de şekeli (un shekel e echivalentul a 1,25 ron). Doar 33 la sută trăiesc din alocaţia integrală, de circa 2500 de şekeli - jumate din salariul minim.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici