COMENTARIU Lelia Munteanu: Insula

Purta năframă neagră, decisă să se scalde mereu în ape amare. Orincotro s-ar fi dus, bunica îţi dădea sentimentul că se îndreaptă spre ceva decisiv, că e aşteptată acolo să rezolve chestiuni care nu suportă amânare.

1192 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Insula

COMENTARIU Lelia Munteanu: Insula

Nimeni ca ea nu se înţelegea cu Dumnezeu. Rugăciunile ei ne-au ţinut pe toţi, din dividendele rugăciunilor ei supravieţuim şi astăzi, când ea pare că n-ar mai fi.

De când am plecat din al-jazeera noastră (Sighet, în ungureşte, înseamnă chiar asta - Insulă) sunt un om dez-orientat: mi-am pierdut orientul, acel ceva care desparte fără greşeală binele de rău, adevărul de minciună, plinul de gol. Darul deosebirii îl avea doar bunică-mea şi îl mai au pescuitorii din Marea Roşie, atunci când se uită în zare cântărind irizaţiile perlei (fiindcă doar una la zece mii strecoară lumina într-un fel anume, lăsând în sidef amprenta pe care cunoscătorii o numesc "orient") aşa privea ea viaţa - necazul, mânia, primejdia şi nevoia.

În vremea copilăriei mele, în Sighet moartea nu pătrunsese încă. Trăiam fericiţi, măsuram timpul după clopotele bisericii şi şuieratul trenului în gară. Trăiam sub umbrirea a două personaje uriaşe: părintele, când ieşea cu Evanghelia din altar, şi impiegatul de mişcare, cu chipiul lui roşu, când apărea la linia una ca să dea drumul la tren. 

Existau patru anotimpuri, care se înşiruiau cuviincios, aşteptându-se unul pe celălalt.

Saptămâna Mare mă aruncă mereu în Insula mea, o înconjor de trei ori, cum se înconjoară biserica la Denia Prohodului. Amar de credincioşi. Sub fiecare năframă îmi pare că e bunica, o caut, o strig, o caut şi-o strig, până când mă pierd în mulţime şi nu-mi mai amintesc despre mine nimic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici