COMENTARIU Lelia Munteanu: Lockdown în Valahia anului 1832

Citesc cu fascinaţie „Regulamentul pentru Carantine” din Valahia anului 1832, făcut să pună stavile ciumei.

5839 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Lockdown în Valahia anului 1832

Lockdown în Valahia anului 1832

Nu doar pentru dulceaţa limbii, pentru stranietatea măştilor (foto), care aveau în cioc ierburi de leac şi mirodenii, ci şi cu nostalgia unei abilităţi pe care ocârmuitorii de astăzi au pierdut-o: dreapta judecată.

Aleg, aproape la întâmplare, câteva fragmente şi le copiez cu sârguinţa unui scriitor de cancelarie domnească:

„ (…) Art. 186. Un comitet al sănătăţei alcätuit de un mai mare inspector, de un al doilea inspector şi de un mai mare dohtor să va aşeza în Bucuresci subt prezedenţia ministrului Trebilor din Lăuntru (ministrul de Interne din zilele noastre, n.m.), Acest comitet va rândui ceiace priveşte asupra carantinelor, va priveghea neîncetat şi straşnic ca mäsurile ce s'au luat pentru sănătatea obştii să se păzească întocmai, fără cusur şi va putea sä aşaze vremelniceşte, cu slobozenia Stapânirii, nouă carantini la verice alt punt al prinţipatului, unde va cere trebuinţă. (…) Comitetul sănătăţei, după mărimea întâmplărilor şi treapta întinderii boalei, va putea să adaoge numărul zilelor carantinei, dar nu va putea niciodată să micşoreze pe cele ce s'au hotărît de acest regulament (…).

Art. 189. Pentru toate întâmplările cele neprevăzute sau ecstraordinare, ministrul Trebilor din Lăuntru să va afla faţă la chibzuirile comitetului, ca să hotărască asupra măsurilor ce sânt a să lua. La acest comitet să va chema şi spătarul (mare demnitar în Armată, n.m.) de să va socoti de trebuinţă.

(...) Art. 191. Ministrul Trebilor din Läuntrul este indatorat a da socoteala pentru banii căşii carantinelor. El va porunci a să pläti toate sumele de bani câţi au hotărat regulamentul a sä cheltui şi va da cuvânt pentru cheltuelile cele ecstraordinare păzind, atât pentru banii ce dă, cât şi pentru cei ce primeşte, casa, rînduiala ce sä află astäzi în vistierie”.

Ultimele articole se referă la cum „să vor pedepsi” aceia „ce vor trece în silă sau întrascuns cordonul sănătăţei şi vor încălca regulile carantinei”. Cel puţin articolul 210 merită reflecţie: 

„Cinovnicii (funcţionarii statului, n.m) cei mai mari carii să vor dovedi călcători de regulament să vor scoate din slujbă şi să vor publica ca nişte nevrednici de a mai intra d'aci înnainte în vreo slujbă. Cei mai mici cinovnici să vor pedepsi trupeşte”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici