COMENTARIU Lelia Munteanu: Maghen Israel ("Scutul Israelului") - noua strategie de luptă anti-covid

Premisa fără care nimic nu va funcţiona: un nou contract de încredere între populaţie şi autorităţi.

2887 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Maghen Israel ("Scutul Israelului") - noua strategie de luptă anti-covid

Sursa FOTO: Twitter @barak_ehud

Dr. Ronni Gamzu (foto) a schiţat aseară, într-o intervenţie televizată alături de premier şi de ministrul Sănătăţii, câteva dintre liniile strategiei sale de luptă cu noul coronavirus, pe cele care ţin de viitorul imediat.

Condiţia funcţionării acestei strategii: un contract de încredere între populaţie şi autorităţi, în care autorităţile se obligă la transparenţă şi profesionalism. La capitolul transparenţă se va încadra şi unificarea informaţiilor referitoare la pandemie, prezentate de acum înainte de către o singură sursă oficială. Profesionalismul se referă la logica deciziilor, gândite pe baze ştiinţifice, medicale, eliminând "restricţiile care nu au sens" (dr. Gamzu asigurat cetăţenii că va fi parte activă în tot ce priveşte restricţiile şi relaxările). 

Obiectivele noii strategii sunt reducerea sub 1 a riscului de contaminare şi tăierea lanţurilor de contaminare, prin:

- teste în timp util

- anchete epidemiologice în maximum 48 de ore, cu care să se ajungă la toţi cei care trebuie să intre în izolare sau carantină. Anchetele vor fi efectuate cap-coadă de către Tzahal (armata israleliană) şi vor atinge performanţele care li s-au fixat în aproximativ două-trei săptămâni.

Fiecare localitate va fi evaluată în funcţie de numărul pozitivilor, atribuindu-i-se fiecăreia trei culori - roşu, galben şi verde. Restricţiile şi relaxările vor fi decise în funcţie de culoare, fapt care va motiva autorităţile locale să se implice în aplicarea măsurilor.

Nu va fi deloc simplu, iar Ronni Gamzu trebuie să se înarmeze cu multă diplomaţie, pentru că majoritatea zonelor populate de ultrareligioşi sunt roşii (în Ierusalim, de pildă, sunt multe cartiere roşii, pe lângă cele verzi). Deja managerul luptei anti-covid s-a pomenit că, în plină explozie a infectărilor, ultrareligiosii au reuşit să obţină creşterea numărului de credincioşi în sinagogi.

Strategia Gamzu are un nume evocator: Maghen Israel ("Protectorul Israelului"), amintind de Steaua lui David.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici