COMENTARIU Lelia Munteanu: Războiul Hamas-Israel. Primul sacrificat, adevărul

2718 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Războiul Hamas-Israel. Primul sacrificat, adevărul

Ni s-a tot spus, de la Eschil încoace, şi tot nu vrem să pricepem: primul sacrificat într-un război e adevărul. Nici azi-noapte, în tragedia de la spitalul Al-Ahli din Gaza, lucrurile n-au stat altfel.

Hamas a transmis ştirea cu israelienii care au lansat racheta şi cu cele 500 de victime. Iniţial, ei înşişi n-au avut altă informaţie, iar când au avut-o ar fi fost o greşeală tactică să o retracteze: în Orientul Mijlociu, apoi în  lume, oamenii îşi strigau pe străzi groaza şi furia.

La mai puţin de o jumătate de oră - suficient cât să piardă, propagandistic, lupta – purtătorul de cuvânt al Tzahal (Armata israeliană) a ieşit cu o primă hasbara ("explicaţie" în ivrit): 99 la sută nu suntem vinovaţi, verificăm, cercetăm şi revenim cu argumente.

Răul se produsese. Unul care poate schimba totul în zilele următoare. Întâlniri ale liderilor arabi din zonă cu preşedintele Biden au fost anulate. Comunicatele de presă ale statelor occidentale şi-au nunaţat sensibil atitudinea faţă de regimul de la Ierusalim. Apoi, un alt dover ("purtător de cuvânt") al Tzahal a făcut, în limba engleză, o declaraţie de presă, într-o logică militară strânsă şi convingătoare, a răspuns apoi întrebărilor puse de jurnalişti, concluzionând că, foarte probabil, a fost vorba despre o rachetă eşuată. Ulterior s-a spus şi a cui: a Jihadului Islamic. Au urmat înregistrări audio şi video (inclusiv de pe o camera de supraveghere din Netivot, oraş israelian la graniţa cu Gaza). Serviciile specializate americane cercetând şi ele, au ajuns treptat la aceeaşi concluzie. Până şi preşedintele Biden, sosit astăzi într-o vizită de câteva ore la Tel Aviv, a spus acelaşi lucru: "[Explozia de la spital], pe baza a ceea ce am văzut, pare că a fost comisă de cealaltă echipă, nu de voi". Cuvântul "echipă" m-a zgâriat pe creier. Liderul de la Casa Albă ştie doar că acolo nu e vorba despre un meci amical. 

Pentru cei care nu urmăresc doar de 12 zile evoluţiile politico-militare din regiune, faptul că Hamas sau Jihadul Islamic şi-au dat un... autogol nu e neobişnuit. Au mai fost incidente similare, când o rachetă - lansată, de Hamas sau de tovarăşii lui din Jihadul Islamic, de regulă din spaţii aglomerate (cum imaginile arată că ar fi fost şi cea de ieri), se întoarce asupra civililor palestinieni într-o baie de sânge, Însă personaje care îşi folosesc conaţionalii ca pe scuturi umane, nu se tulbură dintr-atât. Dimpotrivă, orice astfel de tragedie, de oricine ar fi comisă, înseamnă mai mulţi martiri, iar martirii sunt predicatul propagandei lor.

Pe lângă pierderea de vieţi omeneşti – una singură sau cinci sute (la cinci sute de morţi, câţi a numărat chiar şi BBC la câteva minute numai după tragedie, clădirea spitalului ar fi fost un imens morman de moloz) – mă mai întristează profund ceva. De foarte rău augur, pentru noi toţi. Alegem mereu, în locul adevărului, versiunea pe care ne-am dori-o.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici