COMENTARIU Lelia Munteanu. Tulpina Delta nu e mai periculoasă decît Alpha. Cei care au trecut prin Covid-19 dezvoltă o imunitate pe termen mai lung decât vaccinaţii

„Sfârşitul [pandemiei] va veni numai atunci când toată omenirea se va imuniza, fie prin vaccinare, fie pe cale naturală, prin îmbolnăvire. S-ar putea să dureze doi ani, sau poate patru ani. În orice caz, va dura mult. Patru ani înseamnă mult”.

5790 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Tulpina Delta nu e mai periculoasă decît Alpha. Cei care au trecut prin Covid-19 dezvoltă o imunitate pe termen mai lung decât vaccinaţii

COMENTARIU Lelia Munteanu. Tulpina Delta nu e mai periculoasă decît Alpha. Cei care au trecut prin Covid-19 dezvoltă o imunitate pe termen mai lung decât vaccinaţii

O somitate internaţională în studiul reacţiei imunologice a organismului uman la infecţiile cu coronaviruşi, inclusiv cu SARS-CoV-2 (a anticorpilor dezvoltaţi în urma contactului cu boala), prof. Gili Regev-Yochai, directoarea Departamentului de Control şi Prevenire a Infecţiilor din spitalul Tel HaShomer, a acordat ieri un interviu cotidianului Yedioth Ahronoth.

Domnia sa a declarat explicit: „Sfârşitul [pandemiei] va veni numai atunci când toată omenirea se va imuniza, fie prin vaccinare, fie pe cale naturală, prin îmbolnăvire. S-ar putea să dureze doi ani, sau poate patru ani. În orice caz, va dura mult. Patru ani înseamnă mult”.

Întrebată dacă ar trebui închis aeroportul din Tel Aviv, prof. Regev a răspuns: „Nu. Există şi alte soluţii. Eu cred că putem să ne continuăm o rutină a vieţii alături de pandemie. Cu ajutorul testelor rapide, riscul e mic şi nu e nevoie să paralizăm activitatea adulţilor, de exemplu, dacă copii se contaminează”.

Prof. Gili Regev-Yochai a explicat că „la spitalul Tel HaShomer, 5.000 de angajaţi din cei 12.000 sunt subiectul studiului anticorpilor. Fiecare este supus lunar unui test al anticorpilor, de la începutul vaccinării. Iniţial, s-au făcut teste săptămânal, iar acum, lunar. Astfel am învăţat care este reacţia imunologică şi am putut diferenţia anumite categorii de reacţii. De pildă, am învăţat că reacţia imunologică a bărbaţilor este mai scăzută decât a femeilor. Cu cât vârsta creşte, reacţia imunologică scade mai mult. De ce? Nu avem un răspuns, probabil că există un factor genetic, necunoscut încă. Am mai învăţat că reacţia imunologică se menţine mai bine la cei care au făcut boala, decât la cei care au fost vaccinaţi. Adică, la cei care au făcut boala nivelul anticorpilor creşte mai lent şi mai puţin decât în cazul vaccinaţilor, dar, în timp, durează mai mult, asigurând subiectului o imunitate pe termen mai lung. Mai mult, cei care au trecut prin boală au o tendinţă mai mică de a se reîmbolnăvi. Alt lucru care ne-a fost clar numai după studiu este faptul că la 6 luni de la vaccinare, nivelul anticorpilor scade, crescând astfel riscul contaminării şi îmbolnăvirii. În timp foarte scurt ne-am dat seama că e nevoie de a treia doză, pentru a readuce sistemul imunitar la un nivel protector. Iniţial, am crezut că reacţia imunologică va dura cel puţin un an, până la a se pune problema unei doze suplimentare de vaccin. Am văzut că nivelul anticorpilor scade, dar am crezut că este suficient”.

Întrebată dacă va trebui să ne vaccinăm anual, ca în cazul gripei, prof. Gili Regev a precizat: „Încă nu ştim. Poate va fi nevoie să ne vaccinăm o dată la 6 luni, poate la un an, poate la 10. Eu tind să cred că va fi vorba de o dată pe an”.

Este Delta mai periculoasă decât Alpha (britanică)? „Nu. Asta am crezut la început, dar acum ştim că valul Delta a izbucnit fiindcă nivelul de anticorpi a scăzut. Va trebui să ne confruntăm cu tot alfabetul grec, dar cred că problema este nivelul de anticorpi, nu tulpina în sine”.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici