COMENTARIU Marius Oprea: Biblia, Bill Gates şi ruşii

"Ca întodeauna în asemenea situaţii în care explicaţiile asupra răspîndirii unei molime lipsesc, cea general acceptată în lumea creştină este că ea vine de la Dumnezeu. Dar, de ce să fi vrut Dumnezeu să provoace o panică, ce să ducă tocmai la închiderea bisericilor?", scrie istoricul Marius Oprea.

1364 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Biblia, Bill Gates şi ruşii

COMENTARIU Marius Oprea: Biblia, Bill Gates şi ruşii

Redăm integral textul:

O ”certare divină” pentru faptele noastre îşi poate găsi justificarea în orice moment; cel puţin din Biblie şi din realitate aşa putem înţelege. Dar, atîta vreme cît coronavirusul loveşte mai ales în cei vîrstici şi neputincioşi, ea iese dintr-o asenenea logică.

În lumea ”virtuală” circulă, de mai multă vreme, versiunea potrivit căreia ”în conspiraţia” coronavirus ar fi implicat Bill Gates, ca un fel de interfaţă pentru ca în urmă cu cinci ani a profeţit că nu un război, ci un virus va fi acela care va aduce omenirea în pragul distrugerii. Lipseşte însă în cazul lui Gates atît mobilul, cît şi faptul că, dacă ar face parte din grupul aflat la originea pandemiei, ar fi fost ultima persoană care să se indice pe sine drept sursă sau participant la ”complotul” de la originea dezastrului.

În plan geo-politic, vinovăţiile sînt atît de juidicios împărţite de la unul la altul, încît se anulează reciproc. Chinezii au dat vina pe armata americană, care ar fi dus virusul în Wuhan. În schimb, s-a afirmat că de vină ar fi fost tehnologia 5 G dezvoltată în provincia chineză şi intenţia Chinei de a destabiliza economia mondială. Aceeaşi acuzaţie a fost adusă şi Rusiei, care s-a implicat activ, potrivit unor declaraţii ale Bruxelles-ului şi într-un scenariu de dezinformare, menit să amplifice panica în ţările europene afectate de virus.

E drept că Rusia rămîne o mare enigmă, în toată această tulburare a lumii. Informaţiile de acolo cu privire la coronavirus au apărut cu totul sporadic în mass-media, în general doar în cea on-line şi a lipsit practic din jurnalele televiziunilor de ştiri. Sînt făcute publice în jur de o sută de îmbolnăviri, cele mai multe în Moscova şi un singur deces. Dar motivul nu poate fi acela că Rusia este cea care ar fi provocat pandemia. A decis şi ea, cu zile în urmă, să-şi închidă graniţele în faţa cetăţenilor străini. Şi de fapt, nu ştim ce se întîmplă acolo unde sistemul poliţienesc are sub control realitatea. Într-un stat totalitar, aceasta răspunde comenzii politice. Dar, dacă situaţia se va agrava, ca şi în cazul Chinei, secretul dimenisunilor pandemiei din Rusia nu va mai putea fi menţinut.

Adevărul este că noul coronavirus are, alături de marile molime care au bîntuit omenirea în istoria sa, atît o origine necunoscută, cît şi un caracter de universalitate. Sistemele totalitare, prin controlul politic asupra populaţiei se arată cumva sistemic mai bine pregătite de a impune autoizolarea şi ”distanţarea socială” ncesare în combaterea virusului, faţă de democraţiile tradiţionale. Altfel spus, virusul are un caracter totalitar, deşi se răspîndeşte democratic. Loviţi de pandemie sîntem toţi, într-o mai mică sau mai mare măsură, după viteza de reacţie a fiecărui guvern în faţa primelor cazuri.

În unele situaţii mai fericite, precum şi cea a României, extinderea îmbolnăvirior a fost limitată de măsurile epidemiologice, de impunerea carantinei şi auto-izolării, dar virusul nu poate fi stopat, ci în cel mai bun caz evoluţia sa este încetinită, permiţînd o mai mică presiune asupra unui sistem de asistenţă medicală oricum precar.

Avem, deci, în faţa acestei pandemii, tot mai multe întrebări şi prea puţine răspunsuri. Încep să curgă şi informaţii despre pregătirea unui vaccin – s-au anunţat, pînă acum, belgienii şi americanii; se pregătesc şi chinezii.

Dar e de presupus că, precum în cazul penicilinei, acesta nu va apărea mai devreme de stingerea pandemiei de la sine, după ce va fi lăsat în urmă un număr încă greu de estimat de victime şi o frică generalizată şi difuză, în întreaga lume. Condiţii în care contează mai puţin cine e vinovatul, de la Biblie, la Bill Gates şi ruşi. Pentru că, în faţa virusului, sîntem egali cu toţii. Şi împăratul, şi soldatul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici