COMENTARIU Marius Oprea: Cîţi proşti mai crede Cîţu că sînt în România?

Domnule Iohannis, dacă ţineţi cît de puţin la ţara asta, vă rugăm fierbinte să vă angajaţi public că nu-l mai lăsaţi pe Cîţu, să plece neînsoţit din România! La summitul din Ucraina, ţara noastră a fost sfidată şi am fost umiliţi public, de faţă cu premierul, care n-a scos un cuvînt. Revenit la Bucureşti, Cîţu ne minte în faţă. Cîţi proşti mai crede el că sînt în România, să-l creadă că n-a fost aşa, cînd am văzut cu toţii cum s-au desfăşurat lucrările?

19700 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Cîţi proşti mai crede Cîţu că sînt în România?

COMENTARIU Marius Oprea: Cîţi proşti mai crede Cîţu că sînt în România?

Cînd preşedintele Ungariei a comparat pierderea Transilvaniei cu ocuparea Crimeei de către ruşi, ne-a considerat agresori şi ilegitimi, nişte impostori. Discursul lui Cîţu, care i-a condamnat ”aprig” pe ruşi pentru acţiunea lor de forţă, fără să facă nicio delimitare între cele două momente ale istoriei, care n-au nicio legătură şi între care nu poate exista nicio comparaţie, n-a făcut, implicit, decît să-i întărească spusele. Ne-a mai băgat şi el un cui în talpă.

Lipsit de o cultură istorică minimă, Cîţu n-a avut habar nici de Trianon, nici de Transilvania, cum l-a durut în cot şi de cei jumătate de milion de conaţionali, care trăiesc în Ucraina şi cărora statul pe care s-a dus să-l apere le refuză orice drept şi îi umileşte zilnic, în fiecare ceas. Cîţu nu s-a comportat ca un român, a citit doar unul din ”eseele” sale, compuse la repezeală, după ”cursul scurt” de condamnare a ruşilor – şi-atît. E evident că nu s-a consultat cu nimeni, că Bogdan Aurescu, de pildă, n-a avut habar ce vrea să facă premierul. Care s-a crezut om de stat, dar nu e decît un om din sat, cel mai prost din poiana lui Iocan. Cum poţi să te pretinzi prim-ministru al unei ţări şi să asculţi, fără să-ţi tresară un muşchi pe faţă, cînd ea e sfidată şi umilită?

Întors în ţară, Cîţu s-a trezit la realitate. Credea că va fi lăudat, pentru cît de tare ”le-a tras-o” el ruşilor, de parcă Putin n-ar dormi din acest motiv. Cînd, ce să vezi? L-a găsit pe Orban (şi nu numai) spunînd că "în mod normal o astfel de declaraţie nu poate fi lăsată fără răspuns", că declaraţia preşedintelui Ungariei Janos Ader, care a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, care a statuat unirea Transilvaniei cu România "este o declaraţie belicoasă, o declaraţie care n-are nicio legătură cu realitatea istorică. Să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia şi o decizie care, practic, a fost luată în urma voinţei populare este o jignire la adresa României".

Orban  a condamnat şi totala lipsă de reacţie a lui Cîţu faţă de faptul că Ucraina e ''un stat care îşi neglijează obligaţiile internaţionale şi interzice limba maternă a unei minorităţi naţionale în şcoli, restricţionează folosirea limbii ei materne în viaţa publică şi îi ameninţă cu amenzi pe cei care-şi folosesc limba maternă”, fapt care îi afectează grav pe cei jumătate de milion de români care trăiesc acolo. 

Cîţu s-a trezit, în sfîrşit, din reveriile sale de geopolitician. Ce a găsit el cu cale să spună, despre motivul tăcerilor sale? Desre cea în faţa preşedintelui Ungariei, cînd acesta a comparat pierderea Transilvaniei cu ocuparea Crimeii de către ruşi, a spus că ”discutăm la Bucureşti”! Ce? Îl cheamă pe Ader, să-l certe? Trimite o notă diplomatică? Organizează un simpozion? Orice ar face, e tardiv, e inutil şi e prostesc. Ocazia a fost pierdută, jignirea a rămas fără replică. Nu mai e nimic de făcut şi nimic de discutat, dar trebuia să spună şi el ceva.

Cîţu ne crede proşti, să-l credem, şi cînd spune că la summit-ul din Ucraina a apărat drepturile minorităţii române. A declarat: "am susţinut drepturile minorităţii române din Ucraina, dreptul de a avea şcoală în limba maternă. Am susţinut aceste drepturi la fiecare întâlnire, chiar şi la bilaterala cu premierul Ucrainei şi acesta este mesajul meu ferm pe care l-am transmis acolo. Acesta era obiectivul pentru care am mers acolo”. Culmea ipocriziei! O asemenea susţinere nu s-a văzut nicăieri, pe parcursul desfăşurării summit-ului. E o minciună la fel de mare, precum cea legată de declaraţia preşedintelui Ungariei.

Domnule Iohannis, dacă ţineţi cît de puţin la ţara asta, vă rugăm fierbinte să vă angajaţi public că nu-l mai lăsaţi pe Cîţu, să plece neînsoţit din România! Altfel, trebuie să-i dăm crezare lui Marcel Ciolacu, care transmite, din tranşeele opoziţiei: ”Jo napot kivanok, Iohannis! România nu are premier! România nu are preşedinte! România nu are oameni de stat, care să ia poziţie atunci cînd ţara lor este umilită la cel mai înalt nivel. De la un mărunt ţepar penal, blocat mental în numărătoarea delegaţilor la congres, mă aşteptam să fie complet paralizat şi lipsit de reacţie în faţa declaraţiei revoltătoare a preşedintelui Ungariei. Dar este sfidător şi inadmisibil ca preşedintele Iohannis să tacă mâlc de 24 de ore, şi să nu spună nimic faţă de comparaţia total deplasată între anexarea Crimeei de către Rusia şi pierderea Transilvaniei de către Ungaria”.

Răul a fost făcut. Să vină Cîţu şi să spună că nu e aşa, înseamnă că ne crede pe toţi proşti. Dar cîţi proşti mai sînt în România, o să vedem numai la congresul PNL din 25 septembrie. O să-i putem număra, cînd ridică mîna să-l voteze, ca o asemenea nulitate care minte fără tresărire şi ne lasă umiliţi ca naţiune, să ajungă în fruntea lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici