COMENTARIU Marius Oprea / În Săptămîna Mare pravoslavnicii ruşii l-au sărbătorit pe ”Satan 2”, iar Paştele, sărbătoarea păcii şi iubirii, va fi ziua 60 a războiului

1520 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / În Săptămîna Mare pravoslavnicii ruşii l-au sărbătorit pe ”Satan 2”, iar Paştele, sărbătoarea păcii şi iubirii, va fi ziua 60 a războiului
Vinerea Mare e ziua în care celebrăm patimile Mîntuitorului, ziua în care Moartea e biruită prin moartea lui Hristos pe cruce. În acest an însă, Vinerea Mare este a 58-a zi de război între creştinii ordodocşi din Ucraina şi Rusia. În Săptămîna Mare, Putin i-a făcut miercuri un ”lifting” Satanei. Joi, Kremlinul a refuzat, conform unei declaraţii a lui Volodimir Zelenski, o propunere de armistiţiu în perioada Paştelui. Duminica Învierii va fi foarte probabil a 60-a zi de război, deşi Zelenski a spus că ”încă are speranţe de pace”. Dar Moscova i le năruie în fiecare ceas. Vinerea Mare şi zilele următoare continuă cu patimile războiului. Învierea e a morţilor sub arme, iar ”frăţia” şi iubirea e între Abel şi Cain.
 
În Vinerea Mare, de începutul Paştilor, nici măcar cele cîteva coridoare umanitare pentru fuga civililor din calea războiului nu vor mai funcţiona, din cauza "pericolului de pe trasee", a anunţat într-o postare pe reţelele de socializare vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk: "din cauza pericolului de pe rute, astăzi, 22 aprilie, nu vor fi deschise coridoare umanitare. Pentru toţi cei care aşteaptă să fie evacuaţi: aveţi răbdare, vă rugăm să rezistaţi!". Patriarhia Rusă n-a mai anunţat nicio pastorală a Patriarhului Kirill, în această sfîntă zi, aşa cum era obiceiul în alţi ani. Ce să spună? Să-l binecuvînteze pe ”Satan 2”, racheta testată şi lansată miercuri, la ordinele lui Putin?
 
Oricum, Patriarhul nu mai are multe de spus. Chiar proprii săi enoriaşi din Ucraina s-au revoltat. Cu ceva vreme în urmă, călugării de la Lavra Pecearskaia din Kiev, sediul mitropoliei de sub ascultarea sa, au cerut să iasă de sub aceasta. Iar acum zece zile, un preot ucrainean a scris, în legătură cu faptele lui Kirill, asociat direct cu ”Satan 2” zis şi Putin, că ”a binecuvînta războiul este o crimă morală”. I sau asociat imediat apelului său  240 de preoţi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care au cerut intervenţia tribunalului ecleziastic din cauza poziţiei lui Kirill privind războiul, imediat după ce acesta a cerut ruşilor să fie strîns uniţi în jurul conducătorilor, adică a lui Putin. Nu în jurul lui Dumnezeu, ci al Cezarului.
 
Kirill are o opinie ferm exprimată. ”Fie ca Domnul – a spus Patriarhul – să ne ajute pe toţi în această perioadă grea pentru patria noastră şi să ne unească pe toţi, inclusiv în jurul autorităţilor, iar autorităţile să simtă responsabilitatea faţă de popor, smerenia şi să fie gata să îl slujească. De-abia atunci poporul nostru va cunoaşte o solidaritate adevărată şi va avea capacitatea de a respinge duşmanii, atît pe cei interni, cît şi pe cei externi”. Kirill, ca şi Putin, e obsedat de ”duşmani”, chiar şi în pragul Paştilor. El nu slăveşte puterea lui Dumnezeu, ci pe cea a Cezarului, socotind că puterea este ”o instituţie inalienabilă, creată de Dumnezeu, care a însoţit omenirea de-a lungul istoriei sale”. 
 
În replică, Papa Francisc i-a explicat lui Kirill în Săptămîna Mare a Paştelui Catolic că ”Biserica nu trebuie să folosească limbajul politicii, ci limba lui Iisus. Sîntem păstori ai aceluiaşi popor sfînt care credem în Dumnezeu, în Sfînta Treime, în Sfînta Născătoare de Dumnezeu: din acest motiv trebuie să ne unim în efortul de a ajuta pacea, de a-i ajuta pe cei care suferă, de a căuta căi de pace, de a înceta focul”.
 
În schimb, ”Operaţiunea Specială” e pentru Patriarhul Kirill, ca şi pentru Putin, mult mai importantă decît Învierea. Kirill nu se gîndeşte decît la cuvintele potrivite pentru a slăvi noua armă de distrugere, sărbătorită în Săptămîna Mare. Îl împiedică, fireşte, că acesteia i se spune ”Satan 2”. Şi n-a făcut niciun efort, pentru a obţine cîteva zile de pace, măcar de Paşti, între ruşi şi ucraineni. 
 
”Satan 2” rămîne cea mai mare înfăptuire rusească în Săptămîna Mare, lasă să se înţeleagă Vladimir Putin, într-un elogiu adus noii sale arme, cu un limbaj care aminteşte de disperarea lui Hitler, de a-i convinge pe germani că vor cîştiga războiul cu ”arma minune”, racheta ”V 2”. Un analist american, specialist în armanent nuclear, Hans Kristensen, a observat această asemnănare şi a concluzionat că ”armele-minune erau pentru propaganda germană necesare, să facă să pară că aveau şansa de a cîştiga războiul, cînd lucrurile mergeau foarte prost”. 
 
Putin n-a găsit cu cale, în Săptămîna Mare, decît să încerce şi el, pe aceeaşi cale, mai ales după pierderea dezastruoasă a crucişătorului Moskva, să-i facă pe ruşi ”încrezători şi mîndri de priceperea lor tehnologică, cînd de fapt războiul evidenţiază deficienţe constante ale capacităţii armatei ruse de a opera sisteme complexe”, a spus un alt observator militar american, la CNN. Retorica faptelor lui Vladimir Putin arată că Săptămîna Mare a Patimilor, ca şi Paştile, nu sînt despre jertfa iubirii şi Înviere, ci despre moarte şi distrugere. Cum va percepe asta ”pravoslavicul popor rus”? Poate că o parte a lui, care a ajuns să confunde credinţa cu puterea şi războiul cu cruciada ”antifascistă ucraineană” şi anti-occidentală, o vor accepta. Dar cu ce preţ?   
 
Cum spunea Papa Francisc, cei care plătesc preţul vor fi chiar ei: ”cei care plătesc nota de plată a războiului sînt persoanele normale, soldaţii ruşi şi oamenii care sînt bombardaţi şi mor”. Cuvintele Papei sînt străine de gîndirea ”pauşală” a lui Putin şi de disperarea lui de a cîştiga războiul din Ucraina cu orice preţ, deşi, cum spunea tot Papa, ”de fapt, ce victorie va avea cel care plantează un steag pe o grămadă de moloz?” 
 
Lucrurile au ajuns din păcate departe, atît de departe, încît în Săptămîna Mare pravoslavnicii ruşi l-au sărbătorit pe ”Satan 2”, iar Paştele, sărbătoarea păcii şi iubirii, va fi ziua 60 a războiului. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici