COMENTARIU Marius Oprea: Liberalii, flexibilizaţi pînă la contorsionare, între ”ciuma roşie” şi ”crizatori”

Acum liberalii vor să facă Guvern fie cu PSD, fie cu USR. ”Flexibilizat” cu forţa, de teama proporiei suspendări de către Klaus Iohannis, partidul a ajuns la adevărate performanţe de contorsionism politic. Sînt încovoiaţi, ghemuiţi, dar cu mîinile întinse, pe cît pot, la stînga şi la dreapta, întinse spre PSD şi USR. Singurele lor şanse de a rămîne la guvernare.

7016 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Liberalii, flexibilizaţi pînă la contorsionare, între ”ciuma roşie” şi ”crizatori”

COMENTARIU Marius Oprea: Liberalii, flexibilizaţi pînă la contorsionare, între ”ciuma roşie” şi ”crizatori”

Biroul Politic Naţional al liberalilor s-a reunit degeaba la Parlament: n-au stabilit nimic, fără lumină de la Cotroceni, în afara faptului că rămîne la fel. Au aceeaşi echipă de negociere,  pentru stabilirea mandatului, în vederea formării viitorului Guvern. Tocmai Cîţu, care răguşise ţipînd la Congres că în viaţa lui nu va face vreo alianţă cu PSD-ul, a fost cel care a cerul în BPN ca rezoluţia care stabilea acest fapt, ca şi aceea care interzicea orice negociere a liberalilor cu useriştii, dacă vor vota o moţiune de cenzură împotriva lor, să fie anulate. De azi încolo, liberalii nu sînt doar la cheremul preşedintelui (aşa cum au fost întodeauna), ci au ajuns şi la mîna celor cu care sînt nevoiţi să facă majoritate parlamentară.

Cum s-a ajuns aici, şi cine ar trebui să deconteze politic greşelile făcute, nu s-a discutat în Biroul Politic liberal. Ieşirea lui Dan Motreanu, care a spus că e nevoie de o altă echipă de negociere pentru viitorul Guvern, pentru că cei de acum au mai negociat şi ”au dat chix”, nu au dus negocieri cu adevărat şi că Florin Cîţu a fost cauza blocajului, a fost repede potolită. Alina Gorghiu a sărit ca arsă, apărîndu-şi pruncul politic: ”avem un stil fantastic, să ne devorăm liderii”.

Şedinţa a fost, după cum se pare şi înşişişi participanţii au definit-o astfel, un fel de terapie de grup. Destul de tensionată, pentru că şi-au dat şi ei seama unde sînt, în momentul de faţă. Nu-şi dau încă seama cine sînt şi ce au ajuns: nişte oameni care se agaţă cu disperare de putere, de guvernare, trecînd pentru ea peste toate cele spuse anterior, chiar ţipate pînă la pierderea vocii. Că ”PSD nu va intra niciodată la guvernare cu PNL”. Că ”nu mai e nimic de negociat cu USR-ul, care s-a  aliat cu AUR-ul”. ”Niciodată” e de azi încolo.

Acum lucrurile s-au schimbat. Soluţia crizei pot fi înşişi crizatorii, spun unii. Alţii văd soluţia la ”ciuma roşie”. Liberalii s-au împărţit, în mod evident, în două tabere: unii care merg pe mîna PSD-ului (cei din capitală, din judeţele din sud, la care se adaugă Satu Mare şi Bihor), în vreme ce filialele din sud doresc refacerea coaliţei, cu useriştii. Nici unii, nici alţii nu şi-au pus, însă, problema, dacă n-ar fi cazul să-i fi urmat lui Nicolae Ciucă şi să-şi depună mandatul guvernării. Dimpotrivă. Vicepreşedintele Gheorghe Flutur a spus că ”trebuie să ieşim cu un mesaj unitar, apelul meu e să fim uniţi. Înţeleg că vrem să rămînem la guvernare, vrem şi premierul. Trebuie să vedem care e răul cel mai mic. Dacă ieşim de aici uniţi, vom da forţă echipei. Trebuie să avem o comunicare zilnică cu Klaus Iohannis”. Aici e cheia. Numai că Iohannis e mai mult plecat.

Liberalii sînt atît de lipsiţi de vlagă, dar şi de coloană vertebrală în contorsionismul politic la care au ajuns, încît, întrebat în timpul şedinţei dacă premierul va fi de la PNL, europarlamentarul Gheorghe Falcă a răspuns: 'Nu stim ce decizie va lua preşedintele Iohannis, important este să avem majoritatea şi apoi vedem”.

Dar nu mai e nimic de văzut, în afara faptului că, de la ”inflexibili”, de fapt încăpăţînaţi, liberalii au ajuns un fel de cocă, în care-şi bagă mîna pînă la coate atît preşedintele, cît şi cei cu care, pînă mai ieri, aproape că se înjurau de mamă şi se urau de moarte. Din tot acest peisaj, Cîţu a ieşit la capătul şediţei conducerii partidului, cu mesajul: ”nu vom renunţa la principiile noastre”. Care? 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici