COMENTARIU Marius Oprea: Vaccinarea s-a dus de râpă, masca e amintire. Şoşoacă a cucerit Cotroceniul

5669 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Vaccinarea s-a dus de râpă, masca e amintire. Şoşoacă a cucerit Cotroceniul
Speranţa că românii se vor mai înghesui la vaccinare e numai în mintea miniştrilor, care au ieşit în stradă la îndemnul comunist al şefului lor Cîţu. De fapt, nici vorbă de aşa ceva. Precum activiştii, ar vrea şi ei să raporteze îndeplinirea planului de vaccinare la popor. Dar nu e nici ca la grâu, nici ca la tomate şi nici măcar ca la producţia record de oţel pe cap de locuitor. După ce preşedintele Iohannis a anunţat relaxarea, totul s-a oprit. Nimeni nu mai poate face nimic, cum nici Dăscălescu nu putea mişca peste Ceauşescu.
 
Românii au un instinct sănătos, care le spune că ziua bună se cunoaşte de dimineaţa. Dacă preşedintele Iohannis a anunţat mai devreme relaxarea cu două săptămîni decât ”s-a prevăzut” (şi asta fiind, în sine, o aberaţie), înseamnă că planul anticovid s-a îndeplinit şi chiar s-a depăşit, înainte de termen. Pandemia e gata. A spus asta pentru tot românul siguranţa cu care preşedintele a renunţat dintr-o dată la îndemnurile lui tradiţionale cu spălatul pe mâini şi ne-a dat liber de la mască, ba chiar la nunţi fără număr, dacă nuntaşii sunt vaccinaţi. Caz în care, dacă e nevoie, românul întreprinzător ori fabrică adeverinţe de vaccinare tot atîtea câţi nuntaşi sînt, sau se descurcă cu ”sfânta şpagă”. 
 
Anunţul lui Iohannis a eliberat toate energiile încătuşate de restricţii şi carantine. Au început chefurile ca pe vremuri, ba chiar mai abitir decît s-ar fi aşteptat cel mai optimist dintre ospătari. Trecerea bruscă de la închis magazinele la ora şase la liberul total i-a lăsat, cred, mască şi pe cei mai înverşunaţi şi optimişti dintre activiştii antimască. A fost ca şi cum Şoşoacă ar fi pus mîna pe putere, la Palatul Cotroceni.
 
Dar nu, n-a fost Şoşoacă. Iar Iohannis trebuie că a luat decizia în cunoştinţă de cauză. Inclusiv cu privire la refluxul pe care îl va înregistra vaccinarea, care abia luase avânt, în urma acţiunii îndrăzneţe începută de o mînă de doctori timişoreni, în frunte cu Dorel Săndesc, care au inventat ”maratonul vaccinării”. Acum, oricare demers public, mediatic, orice strategie şi oricine s-ar mai vaccina, chiar şi Papa la braţ cu Patriarhul şi cu Dalai Lama în Piaţa Victoriei, n-ar mai avea vreun efect asupra readucerii oamenilor sub acul seringii, mai mare decât o emisiune meteo. Dacă Iohannis n-a prevăzut acest lucru, două lucruri sunt de spus: fie că n-are habar nimic despre poporul pe care-l conduce şi n-ascultă pe nimeni dispus să-l sfătuiască, fie că preşedintele ştie ceva ce noi nu ştim. Şi anume că virusul se retrage de la sine, e în recul, aşa cum s-a întâmplat şi cu gripa spaniolă, acum o sută de ani – care a dispărut de la sine, aşa cum a şi apărut.
 
Dacă e vorba de a doua variantă, atunci înseamnă că Iohannis, alături de alţi şefi de guverne şi de state, face parte dintr-un complot mondial ”big pharma”, menit să asigure prosperitatea celei mai bănoase afaceri a lumii, din momentul de faţă. Ceea ce nu e cazul. Cred că e vorba de prima variantă. Grăbit să-i ia faţa ”premierului său” Cîţu, pe care probabil îl suferă chiar mai puţin decât pe Orban (şi nici nu pare aşa de greu), Iohannis a intrat ca elefantul în magazinul de porţelanuri. Ceea ce a făcut a fost să distrugă, cu un anunţ de cîteva minute, acţiunea laborioasă de a clădi încrederea românilor în vaccinare şi să spulbere şansele ca România să mai viseze măcar la ”imunizarea de turmă”. Semn că preşedintele nu dă doi bani pe nimeni, îi dispreţuieşte pe toţi. I-a făcut probabil să plângă de nervi pe Gheorghiţă şi Arafat, care şi-au văzut distrus un efort de trei-patru luni şi abia răsuflau uşuraţi pe la mijlocul lunii mai, că românii au prins gustul vaccinării. 
 
Acum ”raportările” privind vaccinarea au scăzut, numai într-o săptămînă, la jumătate cât erau în 15 mai, cu prima doză, de la peste 53 de mii, la mai puţin de jumătate. Şi cursul este descendent. În aprilie, Cîţu promitea 10 milioane de vaccinaţi, până la 1 iulie. Acum, aşa ceva nu se mai poate realiza nici măcar pînă la 1 septembrie. Apoi a scăzut la 7. Acum cîteva zile, la 5. Apoi, au început să se audă voci că ”în jur de 5”, când abia de vor depăşi 4.  Planul iniţial pentru septembrie s-a diminuat şi el la 10 miloane şi apoi la 7. Şi tot scade. Pînă cînd se va renunţa de tot la prezentarea numărului de vaccinări, pentru simplul motiv că nu vor mai avea ce raporta. Singura şansă de relansare ar fi să-i plătească pauşal pe doctori, la numărul de vaccinări şi să-i plătească atît de bine, încît aceştia să-şi fugărească pacienţii prin saloane şi chiar pe stradă, cu seringa în mînă. 
 
Serios vorbind, e greu de crezut că rata vaccinărilor va mai creşte, chiar dacă rata îmbolnăvirilor va creşte la loc. Toate mijloacele de a-i duce pe români la vaccin s-au epuizat deja. Şi reintroducerea măştii va fi greu de realizat, în cazul unui dezastru, dar aici mai funcţionează măcar frica de amendă. Pe cînd la vaccin, e pe vrute. 
 
Totul s-a dus pe apa sâmbetei. Dacă, Doamne fereşte, se întoarce pandemia şi ne găseşte nevaccinaţi, vom fi victime sigure dar, desigur, nu va fi de vină preşedintele. El ne-a vrut binele, guvernul său a înţeles şi a acţionat greşit. Doar s-a dus în păr la ”Dineu cu proşti”, de cum s-a deschis teatrul, dând un exemplu pe măsură poporului. Dar nu e totuşi numai vina lor: de unde să fi ştiut Dăscălescu ce vrea Ceauşescu, şi Cîţu, de dimineaţă, ce va spune Iohannis seara?        

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici