COMENTARIU Sorin Avram: Dacă Irina Rimes nu e, nici Ziua Naţională ”Constantin Brâncuşi” nu prea e

Furie şi băşcălie. Furie faţă de faptul că ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a numit-o pe Irina Rimes ambasadoare onorifică a Zilei Naţionale ”Constantin Brâncuşi” şi băşcălie la adresa acestuia şi a cântăreţei. Se întâmpla cu câteva zile înainte de data de 19 februarie 2020, la 144 de ani de la naşterea sculptorului.

1728 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Dacă Irina Rimes nu e, nici Ziua Naţională ”Constantin Brâncuşi” nu prea e

Parlamentari furioşi l-au criticat pe ministrul PNL al Culturii în comisia de specialitate, spunând că se tem că pe 15 ianuarie 2021, de ziua lui Mihai Eminescu, pe modelul Irina Rimes ambasador onorific al Zilei Brâncuşi, s-ar putea să fie numit ambasador onorific al Zilei Culturii Naţionale ”Salam, Copilul Minune sau cum Dumnezeu mai sunt dintr-ăştia, pentru că ne faceţi de râs în faţa poporului român”.

Copleşită de importanţa momentului, domnişoara Rimes a declarat: „Nu ştiu dacă sunt cea mai bună alegere pentru a face puntea între generaţii, dar mulţumesc pentru încredere. Aparent eu nu ascult 5Gang, dar mă gândeam că poate ar trebui să apelăm şi la tinerii vloggeri, pentru că au mai mare influenţă. Ca o idee, pe viitor”. Artista, al cărei public este format din tineri, adolescenţi şi copii, a adăugat că nu va compune un cântec dedicat sculptorului, ci doar va posta o serie mesaje dedicate acestuia pe reţelele de socializare.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii de la acea vreme, a explicat în câteva cuvinte de ce Irina Rimes a fost alegerea sa: „Simpla prezenţă a ei deja contează enorm, pentru că intrăm pe un segment de public care altfel nu ar fi fost interesat”.

Au fost scrise articole critice la adresa ministrului Culturii şi a cântăreţei, iar pe reţelele sociale au apărut comentarii contondente ori ironii mai fine sau mai groase. Şi-au dat cu părerea şi mulţi dintre cei care au crezut că Brâncuşi a fost fotbalist la Pandurii Târgu Jiu, poet, pictor naiv sau rapsod popular. Au trecut la atac şi unii care auziseră pentru prima dată în viaţa lor despre Constantin Brâncuşi şi care au aflat că acesta a fost un sculptor celebru după ce au apelat la serviciile prietenului lor Google.

Dacă Ziua ”Constantin Brâncuşi” nu ar fi avut ambasador onorific ori dacă acesta nu ar fi fost Irina Rimes, ci un om de cultură cu greutate, despre Constantin Brâncuşi ar fi vorbit doar cunoscătorii, în schimb informaţia ar fi trecut pe lângă publicul larg fără ca acesta să o observe. Cu Irina Rimes, însă, lucrurile au stat altfel, pentru că s-a activat publicul său, care este foarte curios să afle despre ce vorbeşte artista pe care o admiră.

A trecut scandalul Irina Rimes-Constantin Brâncuşi, presa a întors subiectul pe toate părţile, iar publicul a râs ori şi-a exprimat furia pe reţelele de socializare, după care s-a aşternut liniştea peste Masa Tăcerii, peste Coloana Infinitului şi peste numele lui Constantin Brâncuşi.
Astăzi, 19 februarie 2023, se împlinesc 147 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi şi, conform agenţiei Mediafax, premierul Nicolae Ciucă a spus că lucrările artistului ”continuă să atragă admiraţia iubitorilor de artă din întreaga lume”. Dacă ar fi spus asta Carla`s Dreams altfel ar fi stat lucrurile: presa ar fi avut ce scrie, reţelele de socializare ar fi fost puse din nou la treabă, iar copiii, adolescenţii şi tinerii l-ar fi bombardat cu întrebări pe prietenul lor Google. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici