COMENTARIU Sorin Avram: Efectul advers al iodurii de potasiu: Alexandru Rafila şi-ar putea pierde funcţia de ministru

Pe lângă agitaţia creată de inflaţie, de creşterea ratelor la bănci şi de apropierea sezonului friguros, când nu se ştie cât vor costa energia electrică şi gazul, tot ce mai trebuia era anunţul ministrului PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, conform căruia românii sub 40 de ani trebuie să meargă ACUM la medicul de familie pentru a lua reţeta pentru iodura de potasiu. Anunţul a picat cum nu se poate mai prost, în contextul în care ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc că pun în pericol siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie.

10426 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Efectul advers al iodurii de potasiu: Alexandru Rafila şi-ar putea pierde funcţia de ministru

Ieşirea domnului Rafila i-a luat prin surprindere pe medicii de familie şi i-a nemulţumit, pentru că aceştia trebuie să facă faţă unei avalanşe de pacienţi, dar şi pentru că Ministerul Sănătăţii nu a spus ce elemente trebuie să conţină reţetele în baza cărora farmaciile trebuie să elibereze pastilele. Într-un dialog cu medicul de familie Irina Badrajan, secretar general al Colegiului Medicilor Suceava, aceasta mi-a spus: „Nu-mi pot da seama exact de ce dintr-o dată ministrul Rafila a zis ca cei de până-n 40 de ani să meargă imediat şi să-şi ia pastilele de iodură de potasiu. Am primit numeroase telefoane şi lumea era foarte îngrijorată de anunţul ministrului. Pe de altă parte, când creşte numărul de contaminări cu COVID, noi începem să gestionăm o buluceală la cabinete. Peste pacienţii programaţi sau care vin acut vor ajunge cei care vor dori să primească imediat reţeta, pentru că aşa a zis ministrul. Or, aşa ceva nu-i în regulă. Mi se pare o chestie care dacă n-ar fi de plâns ar fi de râs. (...) Nu am primit nici o indicaţie legată de modalitatea în care vom elibera reţeta. Este o reţetă simplă, dar mai trebuie să conţină nişte date. Probabil la cabinet vor începe să vină foarte mulţi oameni alertaţi şi de situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie”.

Anunţul făcut de Alexandru Rafila agită şi mai mult lumea şi îi pune în încurcătură pe medicii de familie, însă aceasta trebuie că a provocat şi bucurie. Nu de mult, un sondaj de opinie îl dădea pe Alexandru Rafila pe primul loc în topul politicienilor în care românii au cea mai mare încredere, iar pe locul II se situa şeful său de partid, Marcel Ciolacu. Başca faptul că Alexandru Rafila se află cu câteva procente bune în faţa premierului şi preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă. Şi mult nu mai este până când PSD va prelua funcţia de premier, dacă o va mai prelua, şi nici ziua în care vor avea loc alegerile prezidenţiale nu este departe, şi cine ştie ce îi poate trece prin cap încă ministrului Sănătăţii.

Aseară, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, îl critica pe Alexandru Rafila, însă cu delicateţe, pentru ce a mărit gradul de agitaţie din România: ”În mod normal, un ministru când comunică public, mai ales pe subiecte de o asemenea sensibilitate, trebuie să facă cu profesionalism, trebuie să o facă cu calm, obiectiv şi complet. Subliniez complet. Din păcate, declaraţia domnului Rafila de astăzi a lăsat foarte mult loc de interpretări”.

Nu au trecut multe ore şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a început să vorbească despre necesitatea unei remanieri guvernamentale: ”Sunt ferm convins că se va face la un moment dat o remaniere. Asta a fost discuţia de acum o lună, o să avem o discuţie mai aplicată în interiorul coaliţiei. Nu vreau să am o discuţie punctuală despre cineva anume. Mi se pare corect întâi să discut cu premierul şi pe urmă cu colegii mei”.

Totodată, în presă au început să apară mai multe declaraţii ale unor medici de familie nemulţumiţi şi titluri pe măsură.

Declaraţiile total neinspirate ale lui Alexandru Rafila au picat cât se poate de bine pentru Marcel Ciolacu şi aliaţii săi de la vârful PNL, pentru că acum nimeni nu va mai putea spune că domnul Rafila a fost zburat din Guvern şi trimis să moţăie pe băncile Camerei Deputaţilor fiindcă deranjează la vârful coaliţiei. Pur şi simplu, un om care nu ştie să-şi ţină gura atunci când trebuie şi agită o ţară întreagă, care şi-aşa avea atâtea pe cap, nu are ce să caute într-un guvern responsabil, cum este cel condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă, să trăiţi!
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici