COMENTARIU Sorin Avram: Motive de indignare pentru stomatologi. Altele decât un rând dintr-un editorial

Nu am crezut nicio clipă că scriind editorialul ”Cine ne apără de medicii care trebuie să meargă la medic?” voi reuşi nedorita performanţă de a crea un val de indignare în rândul medicilor stomatologi. Pentru niciun moment nu am avut intenţia de a-i ofensa pe cei care practică nobila meserie de stomatolog şi la care, mai devreme sau mai târziu, ajunge foarte multă lume.

3289 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Motive de indignare pentru stomatologi. Altele decât un rând dintr-un editorial

Esenţa articolului era reprezentată de cazul medicului infecţionist care a anunţat în mod fals că la spitalul unde lucrează ar fi apărut un caz de variola maimuţei. Informaţia infecţionistului a fost dezminţită de Ministerul Sănătăţii. Din dorinţa de a arăta cât de gravă a fost dezinformarea am subliniat că aceasta a venit de la un infecţionist, adică de la un specialist.

Pentru ca tuşa cu care am făcut sublinierea să fie cât mai groasă am scris că informaţia nu ar fi avut atâta greutate dacă aceasta ar fi fost lansată în spaţiul public ”de un stomatolog, de o infirmieră ori de un pacient de profesie zugrav, vecin de pat cu doamna cu varicelă”. Probabil că a fost o formulare nefericită. Tot probabil, stomatologii nu s-ar mai fi simţit ofensaţi dacă i-aş fi pus alături de ortopezi şi de oftalmologi, să zicem.

Compania în care, fără intenţia de a jigni, i-am plasat pe stomatologi a creat un val de nemulţumire pe forumurile de discuţie ale acestora, după cum mi-a spus într-o convorbire telefonică extrem de civilizată Anda Tiron, secretarul general al Patronatului Societăţilor de Stomatologie. Astăzi, doamna doctor Tiron şi preşedintele PSSITD, dr. Cristian Vlad, au trimis următorul drept la replică:

”Drept la replica privind articolul COMENTARIU Sorin Avram: Cine ne apară de medicii care trebuie să meargă la medic? apărut în data de 24.05.2022 pe website-ul www.mediafax.ro. În urma celor prezentate de domnul Sorin Avram, Patronatul Societăţilor de stomatologie PSSITD s-a autosesizat: <Considerăm că alăturarea unor profesii precum stomatolog şi zugrav este complet neadecvată şi produce prejudicii de imagine întregului corp profesional al medicilor stomatologi din România. Vă reamintim că medicii stomatologi sunt, în definitiv, tot medici, au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi restul specialităţilor medicale de pe teritoriul României. Medicii stomatologi urmează cursurile Universităţilor de Medicină şi Farmacie, împreună cu viitorii medici din alte specialităţi medicale, urmează chiar cursuri de medicină în comun cu aceştia, dar şi cursuri de supra-specializare, adică programe de rezidenţiat. La absolvire aceştia obţin dreptul de liberă practică şi au dreptul de a pune pune diagnostice şi de a stabili planuri de tratament, la fel ca şi medicii din celelalte specialităţi medicale. Astfel, formularea <<şi nu de un stomatolog, de o infirmieră ori de un pacient de profesie zugrav>> este neadecvată şi denigratoare pentru medicii stomatologi. Vă stăm la dispoziţie pentru toate detaliile necesare documentărilor ulterioare>”.

Aş fi bucuros ca stomatologii reprezentaţi de doamna Tiron şi de domnul Vlad să fie indignaţi şi de faptul că această onorabilă breaslă nu reuşeşte să modifice legea privind alocările bugetare ale Casei Naţionale de Sănătate. Pentru stomatologie procentul alocat este nesemnificativ. Başca faptul că sumele pe judeţe sunt fixe, iar acestea se împart funcţie de numărul de doritori. Cu cât sunt mai mulţi stomatologi în contract cu Casa, cu atât sumele sunt mai mici. Un medic primar primeşte în medie 3.000 de lei pe lună, bani care nu înseamnă mare lucru în condiţiile în care tratamentele sunt scumpe. La aceşti bani, unii medici nu se complică să încheie înţelegeri cu casele de asigurări de sănătate.

Stomatologii ar trebui să fie indignaţi pentru că statul nu dezvoltă un program naţional de profil, după modelul programelor pentru cardiologie intervenţională şi pentru diabet. În România sunt poate milioane de oameni fără niciun dinte în gură ori doar cu câţiva.

Stomatologii ar trebui să fie nemulţumiţi că din cauza tratamentelor scumpe oamenii nu-şi permit să-i viziteze şi de aceea ajung cu dantura praf. Iar o dantură praf înseamnă, în timp, boli de stomac, de ficat sau de inimă.
Stomatologii ar trebui să-şi exprime nemulţumirea pentru că puţine şcoli mai au cabinete stomatologice şi că problemele cu dantura nu sunt depistate din timp.

Stomatologii ar trebui să fie furioşi fiindcă statul nu-i ajută să-şi doteze cabinetele care costă zeci de mii de euro.

Deci, stomatologii au suficiente motive de indignare, care sunt mult mai serioase decât un rând dintr-un editorial, care nu a avut nicio clipă intenţia de a-i jigni.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici