COMENTARIU Valeriu Şuhan: Cavalerii (şchiopi) ai Apocalipsei!

Aseară, a doua zi de Paşte, zi pe care ne-o doream liniştită şi senină, în marea brambureală care ne-a inundat viaţa cu accente dramatice, hop, un post de televiziune vine cu informaţii care-mai-de-care mai teribile şi mai panicarde.

1529 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Cavalerii (şchiopi) ai Apocalipsei!

Cavalerii (şchiopi) ai Apocalipsei!

Informaţiile respective erau însoţite de nişte imagini, pe un fond muzical care se dorea să inspire o atmosferă de film cu mafia, cu tenebrele lumii interlope.

Comentariile, bineînţeles, erau pe măsură. Ele relevau pericolele teribile care ne pasc după ce interlopii români împrăştiaţi în toată Europa, s-ar fi întors în ţară.

Valuri de infracţiuni ar sta să ne lovească, potrivit comentariilor respective.

Culmea e că discrepanţa dintre imaginile alese pentru a ilustra comentariul şi comentariul însuşi, era atât de vădită încât, cu toată răbdarea şi bunăvoinţa, ceea ce în mod evident rezulta, era un mare, dar foarte mare, nimic. Peste acest mare nimic, se auzea acea temă muzicală care nu făcea altceva decât să accentueze penibilul.

Fondul problemei era ocazionat de scandalurile de prin Bucureşti, Teliu, Săcele, Codlea, Hunedoara şi încă vreo câteva alte localităţi.

Scandalurile astea, au fost între nişte ameţiţi, la propriu şi la figurat.

A folosi şi a exagera aceste întâmplări, mie cel puţin, mi se pare cu totul nepotrivit, de neacceptat şi de aceea, de criticat.

Nu de dragul criticii în sine sau de dragul unei polemici aiurea, ci pentru că o astfel de atitudine conţine un mare potenţial de pericol. Acesta, este reprezentat de riscul inducerii unei stări de teamă, chiar panică, de nimic justificate.

Până la urmă, au fost nişte altercaţii care au degenerat, e-adevărat, dar cărora Poliţia şi Jandarmeria le-au făcut faţă fără nici un fel de probleme. Intervenţiile au fost prompte, eficiente şi după părerea mea, cu efect descurajator pe viitor.

Justiţia, a aplicat cu promptitudine măsurile cele mai potrivite în context, unii dintre împricinaţi au fost arestaţi, alţii puşi sub control judiciar. Cu toţii, evident, au fost trimişi în judecată.

Hai să fim serioşi, dacă aceste altercaţii nu ar fi avut loc în condiţiile de acum, nici nu ar fi fost băgate în seamă, cu siguranţă. Pe bune, nu ar fi existat motive, pentru că scandaluri de genul ăsta au loc în mod curent, mai ales în zone ghetoizate.

Cel mai potrivit ar fi fost şi continuă să fie, dezbaterea referitor la aceste zone. Sociologi, psihologi, edili, medici, poliţişti, jurişti şi bineînţeles politicieni, ar trebui să contribuie major la găsirea soluţiilor cele mai eficiente pentru combaterea pornirilor de ghetou.

În schimb, am văzut o preocupare uşor isterică pentru ceea ce înseamnă starea actuală din perspectiva siguranţei cetăţeanului.

Oameni buni, nu există motive suplimentare să ne fie teamă.

Situaţia este sub control, iar Poliţia, împreună cu Jandarmeria îşi fac treaba foarte bine, cel puţin până acum. Oamenii arată că sunt stăpâni pe situaţie şi fie că vrea sau nu, un post de televiziune sau altul, „clanurile de interlopi” nu-şi fac de cap.

Intervenţiile Poliţiei şi Jandarmeriei au fost profesioniste şi eficiente. Căpcăunii care şi-au închipuit că au inventat şmecheria, s-au dus direct în arest.

Oamenii simpli cărora emisiuni ca cea de aseară la trezeşte teamă, nu au motive serioase în acest sens.

Într-un mod absolut paradoxal, pe de altă parte, am citit cu o oarecare uimire o declaraţie a şefului de cabinet al ministrului de Interne, care ne spunea că „la violenţă se răspunde cu violenţă”.

Din păcate, domnia-sa a ratat o foarte bună ocazie de a tăcea.

Părerea mea este că această declaraţie face un mare deserviciu Poliţiei şi încrederii populaţiei în această instituţie extrem de importantă.

Da, domnia-sa are dreptate când afirmă că Poliţia are nevoie de încă foarte multe lucruri care să-i asigure încadrarea şi dotarea corespunzătoare.

Ar mai avea nevoie de încă multe altele, în folosul deplin al siguranţei cetăţeanului.

Ceea ce e sigur, însă, e că legea talionului nu are ce căuta în perspectiva unui poliţist.

Sunt incompatibili!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici