COMENTARIU Valeriu Şuhan: ”Bate-un vânt rece din baltă....”

Imaginile prezentând acţiunea agenţilor de poliţie din Minneapolis de reţinere a lui George Floyd şi care a condus la moartea acestuia, sunt cutremurătoare.

1158 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: ”Bate-un vânt rece din baltă....”

Valeriu Şuhan

Cauza certă a morţii este în dispută chiar şi în urma autopsiei, dar e clar că raportul de cauzalitate dintre acţiunea celor patru agenţi şi moartea lui Floyd, există. Mai rămâne a se clarifica încadrarea juridică a faptelor.

Am avut ocazia nenorocită să privim o crimă, la propriu.

E totuşi un semn de întrebare (mare) în legătură cu un aspect ciudat. Ce anume au aşteptat poliţiştii atât de mult ? Au fost 8 minute şi 46 secunde, enorm, cât agentul Derek Chauvin a stat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd. Aşteptând ce ? Erau patru agenţi faţă de un singur suspect, deja încătuşat. Cum ziceam, ciudat...

În astfel de situaţii, pe stradă fiind, poliţiştii vor să degajeze cât mai repede locul, tocmai pentru a nu atrage mulţime de curioşi, al căror comportament poate fi imprevizibil.

E ceva în neregulă aici şi nu numai. Derularea ulterioară, generează multe, foarte multe întrebări asupra cărora voi reveni.

Justiţia a acţionat rapid iar Chauvin a fost arestat şi ceilalţi trei agenţi, au fost îndepărtaţi din poliţie. Urmează bineînţeles, judecata.

Moartea lui George Floyd este o teribilă tragedie, iar ceea ce a urmat este un şuvoi de fapte şi întâmplări îngrozitoare, o lavă incandescentă a răului care s-a revărsat pe străzile oraşelor americane.

Hoarde de primate au năvălit pe străzi cu o violenţă enormă, înfricoşătoare, devastând totul în cale. Raţiunea a fost spulberată de exprimarea grotescă a instinctelor primare.

Sălbăticia, dezlănţuirea animalică ale celor care jefuiau, incendiau, distrugeau, vărsările de sânge, toate, au un potenţial enorm de ură a cărei apariţie cu atâta furie, zdrobeşte la propriu, urma de civilizaţie şi de bun simţ comun dar şi civic, de care omul contemporan ar mai putea fi bănuit.

Motivul (aparent) al acestei revărsări imunde de ură a fost rasismul albilor. Adică, cei patru poliţişti albi au provocat moartea afro-americanului, ca să fiu ”political correct”, din ură de rasă.

Eu nu prea cred asta. Mai degrabă, cred că acolo am văzut patru poliţişti abrutizaţi de violenţa zilnică cu care se întâlnesc şi care a ajuns să-i domine, transformându-i în criminali. Asta, la prima vedere. Om mai vedea cum se derulează lucrurile.

E adevărat, poliţiştii americani sunt într-o confruntare permanentă cu violenţa iar viaţa lor este ameninţată la fiecare pas.

Legalitatea deţinerii armelor de către cetăţeni, este principalul motiv, iar armele alea nu sunt întotdeauna deţinute de cei care vor doar să se apere, în virtutea controversatului Second Amendment, care consacră dreptul de a avea şi purta arme. Chiar şi arme semiautomate?!

Vocile care iniţial s-au ridicat pentru a protesta împotriva violenţei poliţiei, absolut legitim de principiu, au fost ”confiscate” cu o rapiditate uluitoare ca să nu te gândeşti că ceva pare a fi în neregulă.

Ai zice că totul era pregătit. Se aştepta doar ocazia, motivul de război, ”casus beli”. Iar el a fost ”servit” de crima poliţiştilor.

Lucrul ăsta se vede nu doar din maniera de reacţie a politicienilor, dar şi din amploarea evenimentelor, a rapidităţii diseminării lor, din mobilitatea şi organizarea ”manifestanţilor”.

Anarhia care se întinde peste America, a trecut deja Oceanul. Europa e cuprinsă şi ea de nebunie, deocamdată mai puţin violentă, dar ameninţătoare la adresa stabilităţii ei şi chiar a propriei fiinţe. Cetăţenii UE, printre care suntem şi noi, nu au a sta liniştiţi în perioada ce urmează.

Criza economică care a tot fost anunţată, atrage după sine pe cea socială şi evident, politică. Pare că lumea întreagă e pe cale să intre în haos.

Mai întâi, ticălosul cel mic, coronavirusul, care a generat psihoza morţii, iar acum, iminenţa unui cutremur planetar.

De două-trei zile, aşa, dintr-o dată, Rusia şi China au declanşat pe Twitter, o campanie concertată de dezinformare şi manipulare împotriva SUA.

Brrrr ! Mi s-a făcut frig...

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici