Ion Cristoiu: De ce sunt şefii de partide nişte mici Nicolae Ceauşescu? Pentru că beneficiază de Fericirea de a împărţi

  • Ion Cristoiu: Prin negustoriile îndelungate şi controversate dintre cele trei formaţiuni, PNL i-au revenit un număr de funcţii de prefecţi şi subprefecţi. Fiind vorba de posturi de plătite de la Buget, putem spune că la şedinţa Conducerii PNL a avut loc o împărţire de bucăţi din Marea friptură care e Guvernarea.
  • Ion Cristoiu: Sîmbătă, 13 februarie 2021, a avut loc o altă şedinţă a conducerii PNL. Ce scop a avut şedinţa? Validarea celor 72 de propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi şi vicepreşedinţi de agenţii. Ştiţi ce salariu are un şef de agenţie?Aproape 4000 de euro Vă imaginaţi ce înseamnă să ţi se dea o asemenea funcţie?
  • Ion Cristoiu: Puterea de a împărţi cele mai rîvnite joburi din România de azi explică sîngeroasa bătălie pentru a fi şef de partid. Dar şi camarila care se creează în jurul unui şef de partid.Cînd se vor democratiza partidele? Cînd şeful partidului venit la Guvernare nu va mai avea ce împărţi!
2974 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: De ce sunt şefii de partide nişte mici Nicolae Ceauşescu? Pentru că beneficiază de Fericirea de a împărţi

Ion Cristoiu: De ce sunt şefii de partide nişte mici Nicolae Ceauşescu? Pentru că beneficiază de Fericirea de a împărţi

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că fericirea de a împărţi funcţii bine plătite de la buget e împărtăşită de şefii de partide din coaliţie, fie că e vorba despre Ludovic Orban sau Dan Barna deoarece această fericire presupune putere, iar scandalurile interne pornesc în acest caz nu de la problemele guvernării, ci de la nemulţumiţii care nu au primit şi ei un post în administraţie.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“Luni, 22 februarie 2021, preşedintele PNL, Ludovic Orban a ţinut o conferinţă de presă pentru a ne informa despre ce s-a discutat şi ce s-a decis la şedinţa Biroului Permanent Naţional.

Potrivit Statutului, Biroul Permanent al Partidului Naţional Liberal e unul dintre organismele de conducere colectivă a partidului între congrese.

Partidul Naţional Liberal e cel mai important membru al Coaliţiei de Guvernare. Doi piloni ai regimului de Centru Dreapta – premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor – aparţin PNL.

România din ultimul timp a fost zguduită de mai multe Crize:

De la cea provocată de tragedia de la „Matei Balş” pînă la mişcarea de protest a minerilor din Valea Jiului.

Ar fi fost de aşteptat ca, în informarea despre ce s-a discutat la şedinţă, Ludovic Orban să ne destăinuie cum au fost abordate Crizele şi care e poziţia PNL faţă de reacţia Guvernului la aceste Crize şi poziţia PNL ca partid politic important faţă de problemele de bază ale României din ultima vreme.

Crizelor li se adaugă o mie şi una de probleme ivite din concubinajul PNL cu USRPLUS. Cele două partide îşi dispută electoratul de Dreapta. Mai tînăr, mai viguros, mai ambiţios, partidul USRPLUS nu conteneşte să atace PNL, mai ales în privinţa moştenirii lăsate de anul de Guvernare de pînă la alegeri.

Aşa cum arăta Nae Ionescu, după parvenirea la Guvernare, un partid politic adevărat are o viaţă proprie, aparte, o activitate cu precădere politică. Şi chiar dacă toţi liderii ar fi membri ai Guvernului, partidul trebuie să rămînă Stăpînul Guvernului. PNL e doar unul dintre partidele Coaliţiei de Guvernare. Nu e partidul unic al Guvernului. Cu atît mai mult principala preocupare a Partidului, mai precis a organismelor sale de conducere colectivă, trebuie să fie supravegherea activităţii Guvernului şi, din perspectiva programului politic al Partidului.

Ce s-a discutat la şedinţa unuia dintre forurile de Conducere colectivă?

Ne răspunde Ludovic Orban, preşedintele PNL:

<Am finalizat în cadrul Biroului Permanent al Partidului Naţional Liberal validarea prefecţilor şi subprefecţilor care urmează a fi decişi de guvern>.

Prin negustoriile îndelungate şi controversate dintre cele trei formaţiuni, PNL i-au revenit un număr de funcţii de prefecţi şi subprefecţi.

Fiind vorba de posturi de plătite de la Buget, putem spune că la şedinţa Conducerii PNL a avut loc o împărţire de bucăţi din Marea friptură care e Guvernarea.

Sîmbătă, 13 februarie 2021, a avut loc o altă şedinţă a conducerii PNL.

Ce scop a avut şedinţa?

Validarea celor 72 de propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi şi vicepreşedinţi de agenţii.

Ştiţi ce salariu are un şef de agenţie?

16.000 lei, aproape 4000 de euro pe lună.

Vă imaginaţi ce înseamnă să ţi se dea o asemenea funcţie?

Înseamnă să-ţi asiguri un salariu de 4.000 de euro pe lună fără a face nimic.

Deţii maşină, secretară, birou, posturi în subordine pe care le poţi da neamurilor şi apropiaţilor.

Bogdan Iacob de la site-ul Inpoliticis.ro numea Politica drept cea mai mare agenţie de plasarea forţei de muncă din România.

Pentru că partidele politice postdecembriste cînd ajung la putere au la dispoziţie pentru a împărţi în dreapta şi-n stînga cele mai rîvnite posturi de bugetari prin salariile uriaşe şi privilegiile adăugate.

Din 23 decembrie 2020 de cînd a fost investit Guvernul de Centru Dreapta, activitatea partidelor componente ale Coaliţiei s-a rezumat la un singur lucru:

Împărţirea posturilor grase, bine plătite, în întreaga administraţie publică.

La conferinţa de presă de luni, Ludovic Orban ne-a anunţat că şi conducerile USRPLUS şi UDMR se vor reuni pentru a împărţi funcţiile de prefecţi şi subprefecţi.

În excelentul interviu de duminică, 21 februarie, de la Aleph News, Victor Ponta mi-a vorbit, urmînd unei întrebări puse de mine în legătură cu împărţirea posturilor, despre:

Fericirea de a împărţi.

Fericirea de a împărţi funcţii plătite gras de la Buget e împărtăşită de şefii de partide.

E lesne de imaginat ce se întîmplă din 23 decembrie 2020 cu Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor.

Sînt asaltaţi de membri de partid, de neamuri, de cunoştinţe, de foşti colegi pentru a li se da un loc de muncă bine plătit în cadrul administraţiei.

Fericirea de a împărţi presupune Puterea de a împărţi.

Ne-am tot întrebat în postdecembrism de ce partidele politice aşa-zis democratice nu diferă de PCR în chestiunea puterii nemăsurate a Şefului de partid.

Răspunsul ni-l dă Fericirea de a împărţi.

Dacă te-ai pus rău cu Dan Barna, te-ai lins pe bot de o funcţie în aparatul administrativ.

Dacă ai lăsat impresia că-l simpatizezi pe Rareş Bogdan, nici să nu-ţi treacă prin cap să-i ceri o funcţie lui Ludovic Orban.

În ultima vreme USR a fost terenul unor mari scandaluri. Membri de frunte ai partidului au demisionat furioşi.

Nemulţumiţi de politica partidului la Guvernare?

Nu.

Nemulţumiţi că, aflaţi în dizgraţia lui Dan Barna, nu li s-a dat şi lor o funcţie

Puterea de a împărţi cele mai rîvnite joburi din România de azi explică sîngeroasa bătălie pentru a fi şef de partid. Dar şi camarila care se creează în jurul unui şef de partid.

Cînd se vor democratiza partidele?

Cînd şeful partidului venit la Guvernare nu va mai avea ce împărţi!

Altfel spus cînd Politica nu va mai fi cea mai mare agenţie de plasare a forţei de muncă!”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici