Ion Cristoiu: Desfăşurînd campanie electorală cu o zi înaintea votului, Klaus Iohannis s-a dovedit un şmecher care-ţi face Hocus-Pocus pe sub nas ca să-ţi ia portofelul

  • Ion Cristoiu: E un obicei din democraţie ca ziua dinaintea votului să fie pentru alegători lăsată de Constituţie ca zi de răgaz intelectual şi sufletesc în privinţa bătăliilor dintre partide.
  • Ion Cristoiu: Anul acesta, după 30 de ani de democraţie, fie ea şi democraţie cu chiu cu vai, această tradiţie (pentru că legiferată mai întîi, încetarea campaniei a intrat în tradiţie mai apoi) a fost încălcată
  • Ion Cristoiu: Sîmbătă, Klaus Iohannis s-a dedat la trei acţiuni de campanie electorală. E una dintre şmecheriile la care s-a dedulcit Klaus Iohannis.şi care ni-l dezvăluie într-o ipostază la care nu ne-am gîndit: de şmecher care-ţi face Hocus-Pocus ca să-ţi ia portofelul.
3764 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Desfăşurînd campanie electorală cu o zi înaintea votului, Klaus Iohannis s-a dovedit un şmecher care-ţi face Hocus-Pocus pe sub nas ca să-ţi ia portofelul

Ion Cristoiu: Desfăşurînd campanie electorală cu o zi înaintea votului, Klaus Iohannis s-a dovedit un şmecher care-ţi face Hocus-Pocus pe sub nas ca să-ţi ia portofelul

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, până în ziua alegerilor parlamentare, preşedintele Iohannis s-a comportat ca un şmecher făcând campanie electorală făţişă PNL în ideea că poporul e prost şi nu se prinde pentru ca, după scrutinul din 6 decembrie, să devină marele reformator al României.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“Sîmbătă, 5 decembrie 2020, a fost, potrivit Legii electorale, ziua în care campania electorală a fost interzisă. E un obicei din democraţie ca ziua dinaintea votului să fie pentru alegători lăsată de Constituţie ca zi de răgaz intelectual şi sufletesc în privinţa bătăliilor dintre partide. Un fel de ziua a 7-a, în care Dumnezeu, sub pretextul că vrea să-şi tragă sufletul după săptămîna de lucru, a lăsat muritorilor şansa de a se odihni.

Timp de 30 de ani, această zi dinaintea votului a fost respectată de toată lumea: De ziarişti, de politicieni, de agitatori şi chiar şi de vînzătorii din tîrguri. Nu neapărat din respect faţă de alegători sau de teama sancţiunilor, ci din conştiinţa că o acţiune electorală în ajun de alegeri nimereşte pe deplin sub semnul zicalei cu Îngrăşarea Porcului în Ajun.

Anul acesta, după 30 de ani de democraţie, fie ea şi democraţie cu chiu cu vai, această tradiţie (pentru că legiferată mai întîi, încetarea campaniei a intrat în tradiţie mai apoi) a fost încălcată.

Autorul acestei infracţiuni nu e un lider de partid pe care sondajele îl previn că nu va trece pragul pentru intrarea în Parlament şi, în consecinţă, mai degrabă descumpănit decît lucid, încalcă Legea, făcînd campanie electorală în contra legii, a tradiţiei şi a bunului simţ, ci însuşi preşedintele Republicii, numitul Klaus Iohannis.

Sîmbătă, în ziua în care Legea interzice campania electorală, Klaus Iohannis s-a dedat la trei acţiuni de campanie electorală:

- Întîlnirea de la Cotroceni cu primarul Nicuşor Dan.

- Întîlnirea cu voluntarii SMURD şi studenţii medicinişti voluntari.

- Postarea pe Facebook a unui îndemn de a merge la vot în culorile PNL.

După primele două momente a ţinut declaraţii de presă. Fiecare marcată de îndemnuri de a vota PNL, a doua zi, 6 decembrie 2020, fie direct, ca în cazul celei de după întîlnirea cu Nicuşor Dan, fie indirect, doar sugerat, ca după momentul cu voluntarii.

La finele declaraţiei de după întîlnirea cu voluntarii, Klaus Iohannis a zis:

<Tot despre implicare vorbim şi mîine. Mîine sîntem chemaţi să ne implicăm cu toţii prin vot pentru viitorul României>.

Aparent, sînt vorbe de protocol, obişnuite a fi spuse înainte zilei de vot.

Asta dacă Klaus Iohannis ar fi fost în ultimul timp Preşedintele României. Adică omul situat de Constituţie deasupra confruntărilor între partide şi prin urmare interesat nu în victoria unui partid (toate sînt democratice, toate răspund standardelor europene), ci în victoria democraţiei, victorie care e participarea masivă la vot. De la începutul campaniei, Klaus Iohannis s-a autosuspendat moral din funcţia de preşedinte. Doar moral, pentru că mai departe s-a hrănit pe rupte din luxul avantajelor prezidenţiale. Mai departe Lucian Pahonţu i-a adus papucii la coborîrea din pat dimineaţa şi i-a vîrît în picioare cu limba. Mai departe a călătorit cu avioane puse la dispoziţie de Armată şi a citit discursuri de la pupitrele cărate de SPP o dată cu ciorapii de schimb. Exploatînd în chip mizer prerogativele de preşedinte, toate satisfăcute prin taxele şi impozitele pe care le plătesc toţi românii, el a făcut campanie electorală PNL. Nu o campanie subtilă, uşor de prezentat ca respectînd Constituţia, ci una otova, violent partizană, dinadins sfidătoare, gen Mă doare undeva de ce ziceţi voi, babuinii, cîtă vreme eu o reprezint aici pe Tuşa Merkel, cuprinzînd fapte incredibile pentru un preşedinte: de la folosirea conferinţelor de presă de la Cotroceni pentru publicitate electorală prin TV în favoarea PNL (cu cît l-o fi plătit PNL pentru asta?!) pînă la participarea harnică la ceea ce s-ar putea numi Păcălirea Poporului pentru a-i lua votul şi portofelul: inaugurări de cioturi de şosea neterminată, lansarea de planuri ale unor construcţii care nu sînt gata nici măcar pe hîrtie, insistenţa pe lucruri care vor fi făcute departe, în viitor.

Puţine au fost momentele în care Klaus Iohannis să nu fi îndemnat pe români să meargă la vot nu ca să voteze pe cine cred ei de cuviinţă, ci ca să voteze PNL, Partidul Meu. Asta pentru că el are nevoie pe lîngă Guvernul Meu, pe lîngă Sistemul Meu, pe lîngă Lacheii Mei (generalii din instituţiile de forţă), pe lîngă Arcul Meu de Triumf, şi de Parlamentul Meu.

Prin urmare, simpla participare a lui Klaus Iohannis la o acţiune publică, mediatizată ca fiind a preşedintelui, sîmbătă, 5 decembrie 2020, a avut semnificaţia unei publicităţi electorale în favoarea PNL. Iar îndemnul la vot din final a fost îndemnul de a merge la vot şi a pune ştampila pe PNL.

Întîlnirea cu Nicuşor Dan a fost însă o acţiune electorală evidentă pînă la dezgust.

Despre avatarurile morale ale lui Nicuşor Dan, cel care trecea pînă nu demult drept întruchiparea demnităţii, a bărbăţiei în faţa politrucilor, n-are rost să mai vorbim.

Ales primar ca reprezentant al USRPLUS, altfel zis ca reprezentant al unui altfel de a face politică, Nicuşor Dan s-a manifestat în ultima vreme ca un veritabil Cuţu-Cuţu al PNL. A anunţat că va vota PNL. A participat, îndoit de şale, ca ospătarii înaintea ciubucului, la parangheliile electorale ale PNL.

Poza care-l surprinde stînd în picioare, cu mîinile lipite pe lîngă corp, fără pupitru, ca un soldat Svejk în faţa Comandantului, între doi lideri PNL care au pupitru, va rămîne în istoria postdecembrismului ca mărturie a ce poate să facă politica dintr-un om.

Sub acest semn, al slugărniciei de Cuţu-Cuţu, Nicuşor Dan a dat fuga la Cotroceni convocat şi nu invitat de Stăpînul Klaus Iohannis.

Din cîte spun toate sondajele, PNL e în mare rahat la Bucureşti. Întîlnirea cu Nicuşor Dan, urmată de un discurs electoral pro-PNL, s-a vrut o încercare de a mai aduce cîteva procente PNL la Bucureşti, arătîndu-l pe Nicuşor Dan în fereastra PNL ca îngheţată pe băţ electorală.

De fiecare dată cînd am întrebat pe cineva care mi-a spus că merge să voteze PNL, aşa cum i-a spus Klaus Iohannis, mi-a răspuns că preşedintele trebuie ajutat să facă, în fine, reforme.

Să-i dăm majoritatea pe care o cere pentru a moderniza ţara.

Cu necesitatea vitală a reformelor pentru România sînt şi eu de acord.

Aceste reforme trebuie să pună capăt tuturor năravurilor moldo-valahe postdecembriste care au ţinut şi ţin România departe de Standardele europene.

Printre aceste năravuri, aş trece la loc de frunte şmecheriile de alba neagra ale partidului de guvernămînt în campania electorală.

Postdecembrismul e plin de şmecherii meşterite de partidele de guvernămînt sub semnul Păcălirii electoratului:

De la aruncarea cu pomeni de la Buget pînă la inaugurări de lucrări neterminate.

Toate aceste şmecherii electorale le-au înfăptuit PNL şi Klaus Iohannis pe parcursul campaniei electorale.

Ele au ca premisă teza că Poporul e prost, că Poporul e uşor de păcălit, că Poporul poate fi uşor victima lui Alba Neagra.

Chestiunea cu deschiderea pieţelor în ajunul alegerilor e un exemplu de astfel de şmecherie de doi bani.

Susţinerea unor acţiuni electorale sîmbătă, în ziua interzisă pentru campanie, sub acoperirea de acţiuni ţinînd de preşedinte, e una dintre aceste şmecherii la care s-a dedulcit Klaus Iohannis.

Ea ni-l dezvăluie pe Klaus Iohannis într-o ipostază la care nu ne-am gîndit:

Cea de şmecher care-ţi face Hocus-Pocus pe sub nas ca să-ţi ia portofelul.

Cum să credem noi atunci în Măreţele Reforme pe care le va face Klaus Iohannis cînd va avea Parlamentul Meu?

Pînă duminică, 6 decembrie a fost un Şmecher de duzină.

De luni, 7 decembrie, va fi un Mare Reformator!

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici