Ion Cristoiu: O nouă funcţie pentru Klaus Iohannis: Sultanul Coaliţiei de Guvernământ

  • Ion Cristoiu: După un timp însemnat de tăcere, joi, 16 decembrie 2021, Klaus Iohannis a ţinut o conferinţă de presă. Conferinţă de presă e prea mult spus. Înainte de a intra la Consiliul UE, preşedintele a susţinut o Declaraţie de presă în faţa jurnaliştilor aflaţi cu el la Bruxelles, după care le-a îngăduit să pună fiecare doar două- trei întrebări.
  • Ion Cristoiu: Răspunsul dat la o întrebare gen ridicare la plasă, după Scandalul Diana Şoşoacă – Lucia Goracci a mărturisit un preşedinte marcat de sindromul fanariot al pupării papucului. Ditamai preşedintele unei ţări zise şi suverane s-a scăpat pe el de teama de a nu supăra o jurnalistă de la un post tv din Italia.
  • Ion Cristoiu: Patronarea unei coaliţii dintre PNL şi PSD ar fi trebuit să aducă unele nuanţe în atitudinea preşedintelui faţă de Marile Puteri, faţă de Comisia Europeană. Aşa-zisa conferinţă de presă de la Bruxelles ne-a convins că Klaus Iohannis e de nevindecat în materie de slugărnicie.
8298 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: O nouă funcţie pentru Klaus Iohannis: Sultanul Coaliţiei de Guvernământ

Ion Cristoiu: O nouă funcţie pentru Klaus Iohannis: Sultanul Coaliţiei de Guvernământ

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Klaus Iohannis se comportă ca un sultan al coaliţiei de guvernamânt, şi arată că, dacă supuşenia liberalilor ar fi de înţeles, un comportament similar al PSD faţă de şeful statului nu ar avea nicio scuză deoarece social-democraţii nu au vreo legătură cu liderul de la Cotroceni.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„După un timp însemnat de tăcere, joi, 16 decembrie 2021, Klaus Iohannis a ţinut o conferinţă de presă. Conferinţă de presă e prea mult spus. Înainte de a intra la Consiliul UE, preşedintele a susţinut o Declaraţie de presă în faţa jurnaliştilor aflaţi cu el la Bruxelles, după care le-a îngăduit să pună fiecare doar două- trei întrebări. Deşi de la ultima conferinţă de presă s-au petrecut evenimente spectaculoase în relaţia preşedintelui cu electoratul de Dreapta şi în imaginea sa publică, nici o întrebare n-a vizat Afacerea Pozele de la Piramide, dezvăluirile despre aventurile pe terenul de Golf. Nici o întrebare nu s-a referit la vreun lucru presupus ai deranja lui Klaus Iohannis tihna gîndurilor de după-masă. Ca de exemplu, prăbuşirea în sondaje. Sau acuzaţiile de a fi adus PSD-ul la putere. Venită din partea jurnaliştilor acreditaţi la Cotroceni, ajunşi după un timp de frecventare a administraţiei prezidenţiale un fel de curăţători de WC-uri la Palat, întrebările au stat sub semnul spaimei de a nu-l supăra pe Preşedinte.

Răspunsurile Preşedintelui n-au adus nimic nou în poziţia binecunoscută a lui Klaus Iohannis după 7 ani de mandat faţă de marile probleme interne şi externe. Răspunsul dat la o întrebare gen ridicare la plasă, după Scandalul Diana Şoşoacă – Lucia Goracci a mărturisit un preşedinte marcat de sindromul fanariot al pupării papucului. Ditamai preşedintele unei ţări zise şi suverane s-a scăpat pe el de teama de a nu supăra o jurnalistă de la un post tv din Italia. Dacă ar fi fost una de la un post tv de la noi, n-ar fi luat în seamă incidentul.

Patronarea unei coaliţii dintre PNL şi PSD ar fi trebuit să aducă unele nuanţe în atitudinea preşedintelui faţă de Marile Puteri, faţă de Comisia Europeană. Aşa-zisa conferinţă de presă de la Bruxelles ne-a convins că Klaus Iohannis e de nevindecat în materie de slugărnicie. A fost şi va fi, pînă la finele celui de-al doilea mandat, Dulapul în care-şi ţine chiloţii Uniunea Europeană.

Singura noutate adusă de conferinţă a apărut în răspunsul la o întrebare de o rară prea supuşenie, chiar şi în presa noastră, specializată în gudurat:

<Jurnalist: Domnule Preşedinte, aţi vorbit în trecut despre «ţopăiala fiscală» şi aş vrea să vă întreb cum vedeţi acum aceste măsuri propuse în interiorul coaliţiei de PSD, mă refer la impozitul pe cifra de afaceri a companiilor şi alte măsuri care sînt mai degrabă opuse ideilor PNL. Mulţumesc!

Preşedintele României: Deocamdată este bine să facem diferenţa între măsurile care chiar se adoptă şi se pun în practică – şi vedem aceste lucruri în aceste zile, sînt acte normative ale Guvernului care stabilesc ce se va întîmpla cu bugetul pe anul viitor, cu taxele, cu impozitele –, şi discuţiile care sînt discuţii politice.

Trebuie să vedem situaţia aşa cum este. Avem o coaliţie formată din social-democraţi şi liberali. Fiecare încearcă să-şi promoveze politicile bazate pe o anumită doctrină. Dar asta nu înseamnă că Guvernul le pune în practică alandala şi amestecate. Deocamdată, am spus, s-a spus şi se respectă, că nu vor fi majorate taxe şi impozite şi nu vor fi introduse altele noi. Mie, personal, acest impozit, suprataxarea, nu mi se pare nici necesar, nici util, nici corect, ca să mă exprim foarte clar. Dar, evident, în coaliţie se vor discuta aceste chestiuni.

Fapt este că acum nu se introduce aşa ceva. Deci, nu are rost să umflăm o temă care a fost o temă de discuţie în coaliţie fără să fie aplicată practic. Pe de altă parte, în discuţiile cu liderii coaliţiei, eu am subliniat foarte clar că trebuie să respectăm cadrul macro la care ne-am angajat – trebuie să scădem deficitul, trebuie să facem reforme structurale şi trebuie să ne apucăm să facem reformele care sînt stabilite prin PNRR. Deci, atenţie, nu sînt propuse, sînt stabilite! Noi ne-am angajat, noi, România, ne-am angajat să facem aceste reforme şi le vom face.>

Constituţia nu îngăduie preşedintelui indicaţii date liderilor Coaliţiei de Guvernare. Potrivit Legii fundamentale, deciziile din cadrul Coaliţiei sînt luate în urma discuţiilor dintre liderii Coaliţiei. Răspunsul lui Klaus Iohannis confirmă zvonul că liderii Coaliţiei au fost chemaţi la Cotroceni pentru a li se pune în vedere de către preşedinte să nu cumva să taxeze marile companii. Adoptarea Legii Bugetului e o chestiune care ţine strict de partidele care alcătuiesc Coaliţia. Intervenţia preşedintelui e permisă de Constituţie doar cînd Legea, votată de Parlament, ajunge la promulgare. Preşedintele o poate retrimite Parlamentului. În nici un caz preşedintele nu-şi poate exprima poziţia înainte ca Legea Bugetului să treacă prin Parlament.

Convocarea la Cotroceni a liderilor PNL, PSD, UDRM şi, mai ales, poruncile primite şi acceptate de aceştia, ne semnalează ivirea unei noi funcţii în România postdecembristă:

Cea de Sultan al Coaliţiei de Guvernămînt.

Am zis Sultan şi nu Preşedinte, deoarece Klaus Iohannis a bătut din picior la liderii Coaliţiei de Guvernare, ca un Sultan.

Klaus Iohannis i-a convocat pe liderii Coaliţiei şi pe vremea cînd aceasta era alcătuită din PNL şi USR.

Liderii Coaliţiei se executau cu temenelele de rigoare.

Deşi în afara Constituţiei, acceptarea de către liderii PNL şi USR mai era de înţeles dacă ne gîndim că Klaus Iohannis trecea drept Liderul Dreptei.

Din Coaliţia actuală face parte şi PSD.

PSD n-are nici o legătură cu Klaus Iohannis.

Dimpotrivă.

În aceste condiţii e normal să ne întrebăm:

De ce acceptă PSD noua funcţie asumată de Klaus Iohannis,

Cea de Sultan al Coaliţiei de Guvernămînt?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici