Ion Cristoiu: Se anunţă o nouă Afacere Microsoft!

  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis i-a asigurat pe părinţii ai căror copii sînt fără acces la internet că Guvernul lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestei chestiuni în cazul în care elevii nu vor putea merge la şcoală
  • Ion Cristoiu: Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a prezentat un măreţ program Guvernamental prin care la 10 septembrie elevilor defavorizaţi li se vor livra 250.000 de tablete, dar şi 74.000 laptopuri pentru liceeni
  • Ion Cristoiu: Cine şi cu cît mituieşte pentru a obţine contractele fabuloase de tablete şi de abonamente la internet? Pun pariu că firma va fi RCS & RDS. 74 000 de laptopuri înseamnă şi asta o lovitură financiară pentru companiile de IT din România. Printre cele americane se numără şi Microsoft
7908 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Se anunţă o nouă Afacere Microsoft!

Publicistul Ion Cristoiu avertizează că programul guvernamental prin care elevilor devaforizaţi li se vor da 250.000 de tablete cu conexiune la internet şi 74.000 de laptopuri reprezintă o afacere bănoasă pentru companiile IT, RCS & RDS şi Microsoft fiind de departe favorizate din start, cu sau fără mita de rigoare. Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„La conferinţa de presă de miercuri 5 august 2020 Klaus Iohannis a vorbit, în cadrul Operaţiunii Semaforul, despre scenariul roşu, potrivit căruia elevii nu merg la şcoală şi prin urmare vor învăţa online.

Asta a fost în Statement.

Cînd s-a trecut la întrebări, un jurnalist a ridicat o chestiune legată de învăţămîntul online.

S-a desfăşurat următorul dialog:

<Bună seara, domnule Preşedinte! Au existat atîtea probleme cu sistemul de învăţămînt online, probleme scoase în evidenţă chiar de părinţi. Aş vrea să ştiu, în condiţiile în care acum începe şcoala pe 14 septembrie, tot va trebui ca elevii să primească acele tablete promise de Guvern pentru a putea accesa învăţămîntul online. Ce se întîmplă cu sutele de mii de copii care nu au acces, în momentul de faţă, nici la internet, nici la un sistem online – tabletă, telefon mobil – mai ales în zonele izolate ale ţării şi e foarte scurt timpul pentru a putea împărţi aceste tablete. Ce se întîmplă dacă vor fi obligaţi să înveţe online şi nu au cum? Mulţumesc!>

Preşedintele a răspuns astfel:

<Guvernul şi în special ministerul de resort, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestor chestiuni şi sunt convins că ele se vor rezolva.>

Problema ridicată de jurnalist e reală şi mai ales dramatică. Sute de mii de copii n-au acces la sistemul online. S-a vorbit de un program guvernamental de distribuire de tablete la copii ai căror părinţi n-au echipament de internet. Timpul se dovedeşte însă prea scurt. Klaus Iohannis a dat un răspuns demn de un activist venit de la raion într-un sat în care nu există curent electric. Activistul răspundea la întrebările despre conectarea satului la energie electrică prin invocarea conducerii partidului care, evident se preocupă de transpunerea în viaţă a lozincii lui Lenin: Socialism înseamnă electrificare plus puterea sovietelor. Klaus Iohannis i-a asigurat pe părinţii ai căror copii sînt fără acces la internet că Guvernul lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestei chestiuni. Dat fiind că preşedintele, personal, s-ar referit la ministerul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie a dat o fugă miercuri seara la televizor pentru a dezvălui cum lucrează Guvernul. Ea a prezentat un măreţ program Guvernamental, în genul celui lansat cu surle şi trîmbiţe în grădina de vară a restaurantului Clubul Diplomaţilor din Bucureşti, program din care n-a rămas decît o carte învelită în ţiplă:

<Există un program aprobat deja de către Guvernul României prin care vom achiziţiona 250.000 de tablete cu conexiune la internet. Acestea sunt destinate copiilor din medii dezavantajate, care nu au niciun echipament acasă. Data de 10 septembrie e data la care trebuie să se facă livrarea în unităţile de învăţământ, dar MEC derulează şi alte programe prin care achiziţionăm diverse echipamente: un alt proiect este ROSE, prin care vom achiziţiona 74.000 de laptopuri pentru 1.100 de licee. Este un proiect derulat cu Banca Mondială>.

Despre ce dificultăţi va întîmpina concretizarea unui asemenea program care trebuie să rezolve într-o lună de zile licitaţia, aducerea tabletelor, împărţirea tabletelor la elevi, învăţarea elevilor să umble la ele (să nu uităm că e vorba de copii care n-au avut pînă acum acces la internet), stabilirea copiilor care au dreptul să primească tabletă (de unde ştie inspectoratul şcolar care se va ocupa de toată afacerea dacă un copil are sau nu internet acasă?), voi scrie altădată. Acum vreau să mă refer la un aspect care, în alte ţări nu s-ar ivi, pe cînd la noi, cum ne arată experienţa postdecembristă, e de prim ordin cînd vine vorba de o comandă de stat (să ne amintim de corupţia de la Unifarm pe seama Pandemiei):

Cine şi cu cît mituieşte pentru a obţine contractele fabuloase de tablete şi de abonamente la internet?

Pe piaţa românească se găsesc tablete cu conexiune la internet, destul de scumpe, pentru că preţul creşte serios în clipa cînd apare conexiunea la internet, vîndute de Apple, Samsung, Huawei. Excludem Huawei, deoarece e companie chinezească şi, în schimbul şepcuţei de jokeu primite de la Donald Trump, Klaus Iohannis a impus ca România să nu mai cumpere nimic de la chinezi. Nu de alta, dar echipamentele chinezeşti pot spiona în favoarea regimului comunist chinez. Pot spiona şi echipamentele americane. Da, dar acestea pot spiona în favoarea regimului american. Cine va obţine comanda de 250 000 de tablete, pe criza asta de cumpărători, în care toate magazinele de divice-uri coboară preţurile, om s-a făcut. De aceea, ca şi în cazul Microsoft, va fi o întrecere între companii pe cine şi cu ce sumă să mituiască din Guvern? Sau poate, avînd în vedere, că la Cotroceni există un super guvern, pe cine să mituiască de la Cotroceni? 

 Fiecare tabletă va avea şi o cartelă cu conexiune la internet. Vor fi astfel spre cumpărare nu mai puţin de 250 000 de abonamente. Pe piaţă se concurează la ora actuală Orange, Vodafone, Telekom şi RCS & RDS, firma care finanţează Digi 24. Cine obţine dintr-un foc 250 000 de abonamente i-a pus Dumnezeu mîna-n cap. Pun pariu că firma va fi RCS & RDS. Nu de alta, dar ea nu mai trebuie să dea mită. Dă mită zilnic Regimului Iohannis prin Digi 24.

74 000 de laptopuri înseamnă şi asta o lovitură financiară pentru companiile de IT din România. Ce marcă se va cumpăra? Şi mai ales cît de scumpă va fi bucata? Excluzînd mărcile chinezeşti rămînem cu cele americane şi cele coreene. Printre cele americane se numără şi Microsoft. Se va da mită de către Microsoft sau va conta mita dată cu ani în urmă?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici