COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel - pentru că poate!

3602 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel - pentru că poate!

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel - pentru că poate!

Astăzi, în cotidianul Haaretz, editorialul din rubrica săptămânală a lui Gideon Levy începe aşa: "S-a dovedit încă o dată - Israelul e prea puternic. Armata sa e prea puternică. America a îngrăşat-o de ani de zile cu cantităţi mari de arme sofisticate, dincolo de nevoile sale şi cu sprijin internaţional complet, automat şi orb. Israelul şi-a supra-alimentat armata cu bugete uriaşe, nelimitate, în detrimentul unor nevoi mult mai importante, desigur, iar rezultatul e acum în faţa voastră: ca o gâscă nefericită, care a fost constant hrănită cu forţa, Israelul nu mai e capabil să se autocrontroleze".

În cei 67 de ani ai săi, jurnalistul Gideon Levy a văzut tot. Se consideră - pe bună dreptate, dacă îi citeşti editorialele - un patriot israelian. Puterea politică de la Ierusalim l-a etichetat mereu drept un propagandist al Hamas.

Pur şi simplu, Levy a fost mereu preocupat de soarta palestinienilor şi e unul dintre puţinii care încă mai au curajul de a spune adevărul despre ce se petrece cu populaţia din Gaza şi Cisiordania.

"Se presupune că nu există o ţară prea puternică, dar Israelul este dovada că există. O mare parte dintre activităţile sale violente, în război şi în menţinerea ocupaţiei, o desfăşoară pur şi simplu pentru că poate. Pentru că are puterea să le realizeze, chiar dacă nu e nevoie de ele".

De zece zile mă întreb care ar fi fost comentariul marelui prozator Amos Oz la conflictul de acum. Avertizase în repetate rânduri: crearea unui stat palestinian e "o problemă de viaţă şi de moarte pentru statul israelian". Până în ultima clipă a vieţii sale, Oz a fost avocatul singurei soluţii care poate aduce pacea - două state.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici