COMENTARIU Lelia Munteanu: Şi-ar dori Netanyahu, de Ramadan, „şase săptămâni de calm”?

479 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Şi-ar dori Netanyahu, de Ramadan, „şase săptămâni de calm”?

Sursa foto: Facebook/Benjamin Netanyahu

Întrebat de Margaret Brennan, gazda Face the Nation de la CBS, despre stadiul negocierilor de încetare a focului în Gaza, „despre care preşedintele Biden a spus că va aduce cel puţin şase săptămâni de calm”, premierul Netanyahu a răspuns cu fermecătoare ipocrizie: „Ei bine, nu sunt sigur de durata exactă, dar vă pot spune că lucrăm cu toţii la asta. Ne dorim [acordul]. Îmi doresc. Pentru că vrem să eliberăm ostatecii rămaşi - am adus deja jumătate dintre ei înapoi. Şi apreciez efortul combinat al Israelului, al Statelor Unite, de a aduce înapoi ostatecii rămaşi. Nu vă pot spune dacă îl vom avea. Dar dacă Hamas renunţă la pretenţiile sale delirante şi coboară - le poate aduce cu picioarele pe pământ - atunci vom avea progresul pe care ni-l dorim cu toţii”.

Când preşedintele Biden anunţase încetarea focului ca iminentă, prim-ministrul Israelului n-a putut să-şi disimuleze mirarea. Netanyahu n-a dat nici un semn că ar fi interesat să se ajungă la un acord, dimpotrivă, a făcut tot ce i-a stat în putinţă să nu se întâmple, inclusiv retrăgându-şi, fără un motiv întemeiat, reprezentanţii aflaţi la Cairo de la masa tratativelor.  

Pe 10 martie începe Ramadanul (lună de post, sacră la musulmani), şi intenţia Washingtonului de a finaliza negocierile e îndreptăţită. Luna sfântă a musulmanilor aduce de obicei ciocniri între extremiştii de mabele părţi – palestinieni şi evrei. E perioada când măsurile de securitate israeliene, respectiv restricţionarea accesului, sporesc tensiunile din preajma moscheii Al-Aqsa din Ierusalimul de Est. (Nu degeaba liderii Hamas şi-au intitulat acţiunea barbară din 7 octombrie Potopul Al-Aqsa, un loc profund evocator).

Cred că Netanyahu va face tot ce îi stă în putere să nu se ajungă la un acord de încetare a făcului. Răsucirile, răzgândirile sale vin, de regulă, când - folosindu-se abil de câte o găselniţă de ultim moment - întoarce lucrurile din direcţia pe care o susţinuse. O oprire a războiului nu l-ar avantaja personal. Şi-apoi le-a promis conaţionalilor săi că „victoria totală” e aproape, la săptămâni distanţă după ce va declanşa ofensiva terestră la Rafah, iar vinovăţia sa, legată de eşecul Armatei şi Serviciilor Secrete israeliene în 7 octombrie, va fi tot mai departe (sau cel puţin într-acolo încearcă să împingă lucrurile). Adaug doar că „victoria totală” e o formulă propagandistică, Hamas va putea fi scos din jocul diplomatic post-război, dar nu anihilat total.

Evident, premierul de la Ierusalim are o mare calitate: nu se dezminte. Într-o analiză dureros de lucidă, publicată în numărul din martie-aprilie al Foreign Affairs, Aluf Benn, redactorul-şef al cotidianului israelian Haaretz, sublinia: „Pentru a trăi în pace, Israelul va trebui să se împace în cele din urmă cu palestinienii şi la asta s-a opus Netanyahu de-a lungul carierei sale. El şi-a dedicat mandatul de prim-ministru, cel mai lung din istoria israeliană, subminării şi marginalizării mişcării naţionale palestiniene. A promis poporului său că poate prospera fără pace. A vândut ţării ideea că poate continua să ocupe pământurile palestiniene pentru totdeauna cu un cost intern sau internaţional mic. Şi nici acum, în urma zilei de 7 octombrie, n-a schimbat acest mesaj. Singurul lucru pe care Netanyahu a spus că îl va face Israelul după război este să menţină un <perimetru de securitate> în jurul Gazei - un eufemism subţire  pentru o ocupaţie pe termen lung, inclusiv un coridor de-a lungul graniţei care va înghiţi o bucată mare din pământ palestinian limitat”.

În treacăt fie spus, în seara aceasta, la o conferinţă de presă, un reporter de la Canal 13 l-a întrebat pe premier: „Dacă Biden spune că eşti idiot (chiar s-a petrecut asta de curând, n.m.), ce vrei să creadă oamenii despre tine?”. Netanyahu a pălit, dar a răspuns explicând că e foarte iubit în America, fără să pomenească nici o clipă numele preşedintelui Biden.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici