Au trecut 66 de ani de la cel mai grav accident din motorsport. Tragedia a lovit cu 150km/h

  • Pe 11 iunie 1955 a avut loc tragedia din cursa de 24 de ore de la Le Mans
  • Deşi 84 de persoane şi-au pierdut viaţa, cursa a continuat până la final
  • Vina nu a fost stabilită nici până în prezent, fiind mai mulţi factori care au dus la tragedie
2324 afișări
Imaginea articolului Au trecut 66 de ani de la cel mai grav accident din motorsport. Tragedia a lovit cu 150km/h

Sursa foto: profimedia

Te avertizez că pentru cele ce urmează nu poţi fi pregătit niciodată. E una dintre cele mai mari tragedii sportive care au avut loc vreodată.

Era 11 iunie 1955. Acum fix 66 de ani. Una dintre cele mai cunoscute curse de maşini, cea de 24 de ore de la Le Mans, tocmai începuse. În turul 35 s-a întâmplat dezastrul. Maşina francezului Pierre Levegh (pier lăvei) a fost proiectată de o altă maşină în public la o viteză de 200 de kilometri pe oră. 75 de oameni şi-au pierdut viaţa în câteva clipe, inclusiv Levegh. Erau scene apocaliptice. Cu toate astea, cursa a continuat până la sfârşit. O decizie înţeleaptă, cred cei implicaţi.
 
MICHEL BONTE - jurnalist sportiv prezent la Le Mans 1955: Nu a existat panică pentru accidentul a fost reţinut într-o zonă a pistei, la 150 de metri pe fiecare parte. Nu au existat rămăşiţe pe pistă. Cursa a continuat ceea ce a fost în opinia mea cea mai importantă decizie care a fost luată. A fost criticată puternic la final dar, de fapt, a fost decizia cea mai înţeleaptă pentru că atâta timp cât cursa a continuat, oamenii au continuat să se uite la cursă.
 
În zilele următoare au mai murit 9 persoane. 120 au fost rănite. Numărul deceselor ar fi fost mai mare dacă era oprită cursa pentru că panica i-ar fi dus pe oameni pe pistă iar ambulanţele nu ar mai fi ajuns în timp util la răniţi. Însă pentru cei care au avut de suferit, continuarea unei curse în timp ce oamenii mureau nu era normal. Din mijlocul accidentului, Denise îşi aduce aminte un singur lucru din acele clipe: că a vrut să-şi protejeze fiica.
 
DENISE DONNE - spectator la Le Mans 1955: Am lipit-o de mine, mi-am pus braţele în jurul ei. Şi ne-am întors cu spatele la accident şi am ţinut-o în braţele mele. Tot ce îmi spunea era: "Du-mă de aici, îmi arde părul". Pentru că era o căldură imensă care venea de la acea maşină care a căzut.
 
Nu a fost singura tragedie din sport. 30 de ani mai târziu s-a prăbuşit tribuna peste suporteri la Heysel în Belgia şi 39 de oameni şi-au pierdut viaţa. Alţi 96 de fani au murit în 1989 la Hillsborough. Momente cu adevărat tragice pentru că nimeni nu ar trebui să plece la o cursă, un meci, un show ... şi să nu se mai întoarcă acasă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici