Ziua mondială a prematurităţii. În România se nasc anual 20.000 de copii prematur

  • 17 noiembrie este Ziua Mondială a Prematurităţii
  • În România, se nasc 20.000 de copii prematur
  • Anual, mor 10.000 de copii născuţi prematur
740 afișări
Imaginea articolului Ziua mondială a prematurităţii. În România se nasc anual 20.000 de copii prematur

Sursa foto: YouTube / Mario Gonzalez

Astăzi este ziua mondială dedicată copiilor născuţi prematur. Anual, în România se nasc 20.000 de copii prematur. Naşterea prematură este cea care are loc cu mai mult de 3 săptămâni înainte de data estimată de naştere, deci înainte de începutul celei de-a 37a săptămâni a sarcinii.

ALEXANDRA MUNTEANU, medic specialist chirurgie pediatrică: Sunt copii care se nasc prematur, dar la fel depinde de gradul de prematuritate, dar în afara de un support al medicului neonatolog imediat post-partum, ulterior nu au o patologie chirurgicală care trebuie corectată. Trebuie doar luaţi în evidentţă şi văzut cum creşte, cum se dezvoltă neurologic, motor, dar nu neapărat 100% toţi au şi o patologie chirurgicală.

Tristeţea este că dintre aceştia, 10.000 mor, iar tragedia este că mulţi ar putea fi salvaţi, dacă ar exista dotările necesare. Complicaţiile survenite în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauza a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.

ALEXANDRA MUNTEANU, medic specialist chirurgie pediatrică: Locurile nu sunt suficiente pentru volumul mare de născuţi prematur. Plus trebuie incubatoare în spitalele în care se naşte, în maternităţi avem nevoie de incubatoare. Resursele nu cred că sunt îndeajuns în momentul de faţă pentru volumul mare care există de premature. Consider că mai este nevoie de nişte centre de terapie de nou nascuţi care să poată prelua din cazurile astea. Iar un prematur care intră în terapie nu intră şi iese dupa 2-3 zile. Este vorba de nişte probleme care necesită timp, necesită resurse . Copiii stau de obicei internaţi şi perioade lungi de timp. 

SIMONA VLĂDĂREANU, medic primar neonatologie: Pe lângă problemele pe care le aveam în acest domeniu al neonatologiei, în special cele legate de prematuritate, de faptul că există o ierathizare a maternităţiilor, pe grade de îngrijire a nou-născuţilor, dar acestea se confruntă cu probleme legate de echipamente medicale, de dotare, în acelaşi timp şi cu probleme legate de resursa umană, nu există suficiente cadre medicale, specialişti sau asistente de neonatologie. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici