10 morţi şi peste 125 răniţi în confruntările de vineri de la Bangkok - VIDEO

Violenţele înregistrate vineri la Bangkok între manifestanţii antiguvernamentali şi forţele de ordine au provocat moartea a cel puţin zece persoane şi rănirea a peste 125, potrivit unui nou bilanţ furnizat de serviciile de urgenţă ale spitalelor locale.

19 afișări
Imaginea articolului 10 morţi şi peste 125 răniţi în confruntările de vineri de la Bangkok - VIDEO

Focuri de armă la Bangkok, în apropierea zonei ocupate de manifestanţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nouă bărbaţi şi o femeie, toţi civili, au murit în violenţele care au izbucnit în centrul capitalei thailandeze şi au durat toată ziua, conform centrului de intervenţie din oraş.

Un bilanţ precedent menţiona şapte morţi şi peste 100 de răniţi, în aceste confruntări care au izbucnit în cursul dimineţii, când armata a încercat să progreseze în direcţia unui bulevard ocupat de manifestanţi.

Capitala a fost cuprinsă de violenţe după zece zile în care negocierile păreau să dea rezultate. Un protestatar a fost ucis joi seara şi un general, trecut de partea opozanţilor din mişcarea "cămăşilor roşii", a fost grav rănit la cap.

Pericolul vine în special de la persoanele izolate care trag focuri de armă, pe care nici una dintre tabere nu le revendică şi care au participat la violenţele din 10 aprilie (25 de morţi şi peste 800 de răniţi), în timpul cărora un jurnalist japonez a fost ucis.

În faţa acestei degradări a situaţiei în capitală, aflată în stare de urgenţă de la începutul lui aprilie, Statele Unite şi-au închis ambasada, iar Marea Britanie şi Canada au anunţat de asemenea că îşi închid misiunile diplomatice.

Criza, cea mai gravă din regat după 1992, a provocat deja moartea a 40 de persoane şi rănirea a peste 1.000 de la jumătatea lui martie.

Doi jurnalişti, răniţi în timpul violenţelor de la Bangkok

Doi jurnalişti, dintre care un reporter canadian al postului de televiziune France 24, au fost răniţi vineri la Bangkok în timp ce relatau despre violenţele dintre manifestanţi şi forţele de ordine, au anunţat angajatorii acestora.

Un jurnalist canadian al postului de televiziune France 24, Nelson Rand, a fost împuşcat în picior şi transportat la un spital din oraş, a confirmat postul de televiziune.

"El a fost rănit în picior în timp ce strângea informaţii despre ciocnirile survenite în faţa bazarului de noapte Suan Lum. Au avut loc schimburi de focuri", a precizat corespondentul postului France 24 la Bangkok, Cyril Payen.

Nelson Rand, cameramanul departamentului în limba engleză a postului France 24, a fost transportat la spitalul Chulalongkorn unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, potrivit serviciilor de intervenţie. El se află în afara oricărui pericol.

De asemenea, cotidianul thailandez Matichon a anunţat că unul din fotografii săi a fost împuşcat în picior în timpul violenţelor, fiind rănit uşor.

La 10 aprilie, un jurnalist japonez a fost ucis în timpul precedentelor confruntări care au avut loc în Bangkok. Cameramanul Hiro Muramoto, în vârstă de 43 de ani, angajat al agenţiei Reuters, a fost împuşcat mortal în timp ce filma violenţele dintre armată şi opozanţii premierului Abhisit Vejjajiva.

Civilii au fost văzuţi fugind din zona violenţelor după ce armata a pătruns pe unul din bulevardele ocupate de "cămăşile roşii", care cer demisia Guvernului.

Armata a anunţat că va interveni în forţă în acea zonă.

Bangkok-ul asistă la violenţe după 10 zile în care premierul şi liderii "cămăşilor roşii" par a fi reluat negocierile în spatele uşilor închise.

Dar criza politică s-a adâncit la începutul săptămânii după ce "cămăşile roşii" au cerut inculparea vicepremierului Suthep Thaugsuban pe care-l consideră vinovat pentru violenţele produse la 10 aprilie, soldate cu 25 de morţi şi peste 800 de răniţi.

Pus într-o situaţie dificilă deorece nu a pus capăt mişcării ai cărei lideri au anunţat în urmă cu zece zile că nu acceptă planul său de combatere a crizei, premierul a anulat alegerile anticipate pe care voia să le organizeze în noiembrie.

Pe fondul degradării situaţiei în capitala thailandeză, unde la începutul lui aprilie a fost decretată stare de urgenţă, Statele Unite şi-au închis ambasada, iar Marea Britanie a anunţat că urmează să-şi închidă reprezentanţa diplomatică.

De la jumătatea lunii martie, 30 de persoane au murit şi circa 1.000 au fost rănite din cauza celei mai grave crize survenite în Thailanda din 1992.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici