11 iulie 1899 - Este înfiinţată FIAT, compania italiană producătoare de automobile

  • La această dată, Giovanni Agnelli a fondat Fabrica italiană de automobile din Torino (cunoscută ca FIAT) şi a condus-o până la moartea sa dn 1945.
  • În 1903, Fiat a produs primul său camion, iar în 1908, primul automobil Fiat a fost exportat în SUA şi a fost fabricat primul motor de avion Fiat în acelaşi an.
  • Taxiurile Fiat au devenit populare în Europa şi până în 1910, Fiat era cea mai mare companie de automobile din Italia.
1563 afișări
Imaginea articolului 11 iulie 1899 - Este înfiinţată FIAT, compania italiană producătoare de automobile

Sursa Foto - FIAT

La 11 iulie 1899, Giovanni Agnelli a făcut parte din grupul de membri fondatori ai Fiat S.p.A. (Fabbrica Italiana Automobili Torino Società per azioni).

Prima uzină Fiat a fost deschisă în 1900, cu 35 de angajaţi care produceau 24 de automobile.

Cunoscută încă de la început pentru talentul şi creativitatea personalului său ingineresc,  Fiat a obţinut un mic profit şi a produs 135 de maşini în 1903. 

Cifra de producţie a crescut la 1.149 de maşini în 1906.

Apoi, compania a intrat la bursa de valori din Milano şi a vândut acţiuni. 

Mussolini l-a descris pe Agnelli ca fiind prea bătrân pentru a fi fascist şi a fost suspectat de regim că a ajutat mişcarea antifascistă Giustizia e Libertà în anii 1930. 

După încheierea războiului, a fost acuzat de o comisie a Comitetului de Eliberare Naţională de colaborare cu regimul fascist, dar a fost achitat. 

După moartea sa din 1945, nepotul său, Gianni Agnelli, i-a moştenit afacerea. 

Agnelli a făcut din Fiat cea mai importantă companie din Italia şi unul dintre marii constructori de maşini din Europa, pe fondul miracolului economic italian. El a fost considerat regele afacerilor italiene din anii 1960 până în anii 1980. S-a implicat în sport (a achiziţionat echipa italiană de fotbal Juventus), a cumpărat concurenţa (Ferrari) şi s-a implicat în politică, fiind ales primar al comunei Villar Perosa.  

În 1970, Fiat Automobiles avea peste 100.000 de angajaţi în Italia, când producţia sa a atins cel mai mare număr: 1,4 milioane de maşini.

Producătorul de maşini Fiat Automobiles, înfiinţată ca o subsidiară în 2007 după reorganizarea afacerii de către Fiat S,p.A., a aparţinut grupului Fiat Chrysler Automobiles NV din 2014 după ce societatea a încetat să mai existe, iar din 2021 a devenit proprietatea corporaţiei Stellantis. 

Fiat Automobiles a primit numeroase premii internaţionale pentru vehiculele sale, inclusiv nouă premii europene pentru "Maşina Anului", cele mai multe dintre toţi ceilalţi producători, şi s-a clasat de mai multe ori ca fiind producătorul cu cel mai mic nivel de emisii de CO2 al vehiculelor vândute în Europa.

Acum câteva zile, actorul american Leonardo DiCaprio ne-a făcut cunoştinţă cu modelul Fiat 600, cu stil îmbunătăţit, spaţiu lărgit, autonomie îmbunătăţită: tot ce aveţi nevoie pentru a experimenta o Dolce Vita fără limite.
 
Acesta nu este un vis cu ochii deschişi, ci noul Fiat 600, transmit producătorii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici