2014, un an în care au murit personalităţi din cinematografie, cultură şi sport. Robin Williams şi Gabriel Garcia Márquez, printre marii dispăruţi ai anului - FOTO

Anul 2014 a fost marcat de moartea unor personalităţi din cinematografie, cultură, muzică şi sport, dar şi politică, precum: actorii Robin Williams şi Philip Seymour Hoffman, scriitorul Gabriel Garcia Márquez, cântăreţul Joe Cocker, fostul atacant portughez Eusebio şi fostul premier israelian Ariel Sharon.

1873 afișări
Imaginea articolului 2014, un an în care au murit personalităţi din cinematografie, cultură şi sport. Robin Williams şi Gabriel Garcia Márquez, printre marii dispăruţi ai anului - FOTO

Robin Williams (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

POLITICĂ

11 ianuarie - Fostul premier israelian Ariel Sharon

Fostul premier israelian Ariel Sharon a decedat la vârsta de 85 de ani. Starea de sănătate a fostului premier continuase să se deterioreze în ultimele zile, fiind critică.

Sharon avea un plan grandios, acela de a fixa frontierele Israelului, şi care ar fi putut influenţa conflictul israeliano-palestinian dacă şi-ar fi putut duce mandatul la bun sfârşit.

 

CINEMATOGRAFIE ŞI TELEVIZIUNE

2 februarie - Philip Seymour Hoffman

Actorul american Philip Seymour Hoffman a fost găsit mort în apartamentul său din New York, la 46 de ani, cauza fiind, potrivit autorităţilor, o supradoză de droguri.

Philip Seymour Hoffman, în vârstă de 46 de ani, a fost recompensat cu premiul Oscar pentru rolul scriitorului Truman Capote din filmul "Capote" în 2006 şi a mai fost nominalizat de alte trei ori la categoria "cel mai bun actor în rol secundar" pentru prestaţiile sale din filmele "Charlie Wilson's War" (2007), "Doubt" (2008) şi "The Master" (2012). Remarcându-se atât în producţii independente, cât şi în blockbusteruri, Hoffman a fost unul dintre cei mai apreciaţi actori ai generaţiei sale şi a câştigat, alături de Oscar, un Glob de Aur (alături de alte trei nominalizări), un premiu BAFTA (alături de alte patru nominalizări) şi a fost nominalizat la premiile Primetime Emmy.

11 februarie - Shirley Temple

Actriţa americană Shirley Temple a murit la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale.

Shirley Temple a fost unul dintre cei mai populari copii-vedetă de la Hollywood şi a obţinut primul ei rol la vârsta de trei ani. Calităţile sale de cântăreaţă, dansatoare şi actriţă i-au adus admiraţia a milioane de fani din lumea întreagă.

A câştigat un Oscar special în 1935, la vârsta de şase ani. Până în prezent, Shirley Temple a rămas cea mai tânără persoană recompensată cu premiul Oscar.

20 iulie - Actorul James Garner

Actorul american James Garner, starul serialelor de televiziune "Maverick" şi "The Rockford Files", cunoscut şi pentru rolul din "The Notebook", a murit la vârsta de 86 de ani.

James Garner, care într-o carieră de peste şase decenii a interpretat cu precădere rolurile unor anti-eroi fermecători şi a fost recompensat cu cea mai înaltă distincţie decernată de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild) în 2004, a murit din cauze naturale, potrivit poliţiei locale.

12 august - Robin Williams

Actorul american Robin Williams, cunoscut în special pentru rolurile sale din filmele "Mrs. Doubtfire" şi "Cercul poeţilor dispăruţi", s-a sinucis, fiind găsit mort la domiciliul său.

Williams, un actor de comedie genial, de o intensitate aproape maniacală, este unul dintre puţinii artişti americani care au reuşit să aibă succes atât în televiziune, cât şi în circuitul show-urilor de stand-up comedy şi în producţiile hollywoodiene. Actorul a câştigat premiul Oscar pentru rolul din filmul "Good Will Hunting" şi a primit alte trei nominalizări la Oscar pentru rolurile din "Good Morning, Vietnam", "Regele pescar" şi "Cercul poeţilor dispăruţi". A câştigat, de asemenea, patru premii Grammy şi un premiu Emmy pentru show-ul de televiziune "Carol, Carl, Whoopi and Robin and ABC Presents a Royal Gala".

13 august - Actriţa Lauren Bacall

Actriţa Lauren Bacall, "simbol al epocii de aur" a Hollywoodului, a decedat la 89 de ani. Lauren Bacall a fermecat cinematograful hollywoodian, în cei peste 60 de ani de carieră, prin vocea profundă şi ochii săi albaştri.

25 august - Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough

Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough, fratele mai mare al naturalistului şi prezentatorului de televiziune britanic David Attenborough, a murit la vârsta de 90 de ani.

Cel de-al cincilea film pe care l-a regizat, “"Gandhi", lansat în 1982, l-a impus în lumea personalităţilor cinematografiei britanice şi i-a adus numeroase premii, precum opt Oscaruri, printre care cel pentru cel mai bun regizor şi cel pentru cel mai bun lungmetraj (în calitate de producător). Acelaşi film i-a adus un Glob de Aur pentru cea mai bună regie şi două premii BAFTA.

4 septembrie - Joan Rivers

Actriţa Joan Rivers a murit la vârsta de 81 de ani, într-un spital din New York, după ce în urmă cu o săptămână suferise un stop cardiorespirator.

Joan Rivers este considerată un pionier privind accesul femeilor în lumea comediei. A devenit cunoscută în anii 1960, printre vedetele alături de care a lucrat pe scena cluburilor de comedie din New York aflându-se nume ca Bill Cosby, Richard Pryor, Woody Allen şi George Carlin, despre care Rivers a spus că nu s-a simţit niciodată ca şi cum ar fi fost parte a "clicii lor".

20 noiembrie - Regizorul american Mike Nichols

Cineastul Mike Nichols, recompensat cu premiul Oscar pentru regia filmului "Absolventul/ The Graduate" (1967), a murit la vârsta de 83 de ani,

Mike Nichols a fost unul dintre doar cei 12 artişti care au câştigat de-a lungul anilor toate cele patru trofee majore din industria de divertisment americană - Emmy, Grammy, Oscar şi Tony.

 

CULTURĂ

17 aprilie - Scriitorul Gabriel Garcia Márquez

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit la vârsta de 87 de ani.

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în 1982. Cel mai popular roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), vândut în peste 30 de milioane de copii şi tradus în peste 25 de limbi străine, dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989) şi "Povestea târfelor mele triste" (2004).   

28 mai - Poeta americană Maya Angelou

Poeta şi activista americană pentru drepturi civile Maya Angelou a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat miercuri presa din Statele Unite, citată de AFP.

Poetă, scriitoare, actriţă şi autoare de piese de teatru, Maya Angelou a fost, de asemenea, o figură de prim rang în lupta pentru dobândirea de drepturi civile pentru persoanele de culoare din Statele Unite şi o prietenă apropiată a activistului Martin Luther King.

 

MUZICĂ

1 aprilie - "Naşul muzicii house" Frankie Knuckles

DJ-ul Frankie Knuckles, unul dintre pionierii muzicii house, care a colaborat cu Michael Jackson şi Whitney Houston, a murit la vârsta de 59 de ani

Considerat unul dintre fondatorii muzicii house, Frankie Knuckles a mixat pentru numeroşi artişti pop şi soul, precum Whitney Houston şi Michael Jackson, dar şi Depeche Mode. În 1997, Frankie Knuckles a câştigat un premiu Grammy, iar în 2005 a fost inclus în Dance Music Hall of Fame.

3 decembrie - Bobby Keys, saxofonistul trupei The Rolling Stones

Bobby Keys, saxofonistul de legendă al trupei The Rolling Stones, a murit la vârsta de 70 de ani. Bobby Keys a intrat în componenţa trupei The Rolling Stones încă din 1964. A colaborat şi cu The Beatles, celălalt grup britanic celebru din anii '60, evoluând şi alături de alţi cântăreţi de calibru, precum Eric Clapton, Joe Cocker, Carly Simon şi Marvin Gaye.

22 decembrie - Cântăreţul britanic Joe Cocker

Cântăreţul britanic Joe Cocker a murit la vârsta de 70 de ani.

Autorul unor piese celebre precum "Unchain my Heart" şi "You Can Leave Your Hat On", Cocker a devenit dintr-un instalator cu voce gravă, dar sensibilă, o veritabilă legendă a muzicii rock şi blues, câştigând premii Grammy şi fiind decorat de regina Marii Britanii.

 

SPORT

5 ianuarie - Fostul atacant portughez Eusebio

Fostul atacant portughez Eusebio a murit la vârsta de 71 de ani.

Considerat unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile, Eusebio, supranumit "Pantera Neagră", s-a născut la 25 ianuarie 1942, în Mozambic. El a evoluat 15 ani la Benfica Lisabona, pentru care a marcat 638 de goluri în 614 meciuri.

25 aprilie - Tito Vilanova, fostul antrenor al echipei FC Barcelona

Fostul antrenor al echipei FC Barcelona, Tito Vilanova, care a fost nevoit să renunţe la funcţie din cauza unui cancer la glanda parotidă, a încetat din viaţă, la Barcelona, la 45 de ani, la o zi după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

7 iulie - Alfredo Di Stefano

Fostul fotbalist al echipei Real Madrid, Alfredo Di Stefano, a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani.

Di Stefano a făcut parte din "echipa de aur" a clubului Real Madrid, în perioada 1953-1963, când spaniolii au cucerit de cinci ori Cupa Campionilor Europeni. Câştigător al Balonului de Aur în 1957 şi 1959, Di Stefano a cucerit de opt ori campionatul Spaniei şi a fost de cinci ori cel mai bun marcator din Primera Division.

 

MODĂ

21 octombrie - Designerul Oscar de la Renta

Celebrul designer dominican Oscar de la Renta a murit la vârsta de 82 de ani.

Format de Cristóbal Balenciaga şi Antonio Castillo, el a devenit cunoscut la nivel mondial în anii '60, fiind unul dintre designerii care au îmbrăcat-o pe prima doamnă a Statelor Unite Jacqueline Jennedy.

Recompensat cu numeroase premii de profil, De la Renta a lucrat pentru casele Lanvin şi Balmain înainte de a-şi lansa brandul care îi poartă numele. Creaţiile lui sunt purtate în prezent de nume mari din industria cinematografică, din politică, dar şi de reprezentante ale mai multor case regale. De la Renta se număra şi printre preferaţii vedetelor care optau pentru hainele semnate de el pentru a le purta pe covorul roşu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici