30 iulie 1863 - Se naşte Henry Ford, un pioner al industriei auto

Henry Ford (30 iulie 1863 - 7 aprilie 1947) a fost un industriaş şi magnat american. A fost fondatorul Ford Motor Company şi principalul dezvoltator al tehnicii de producţie în masă pe linia de asamblare.

595 afișări
Imaginea articolului 30 iulie 1863 - Se naşte Henry Ford, un pioner al industriei auto

Wikipedia Commons - Public Domain/TIME

Ford a creat primul automobil pe care americanii din clasa mijlocie şi-l puteau permite, iar conversia automobilului dintr-un lux scump într-un mijloc de transport accesibil a avut un impact profund asupra peisajului secolului al XX-lea.

Ford s-a născut pe o fermă din Springwells Township, Michigan, părăsind casa la vârsta de 16 ani pentru a lucra în Detroit. Cu câţiva ani înainte de această perioadă, Ford a experimentat pentru prima dată automobilele, iar pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anilor 1880, Ford a început să repare şi mai târziu să construiască motoare, iar prin anii 1890 a lucrat cu o divizie a Edison Electric. A fondat Ford Motor Company în 1903. 

Introducerea Modelului T de către Ford în 1908 a revoluţionat atât transportul, cât şi industria americană. Ca unic proprietar al Ford Motor Company, el a devenit una dintre cele mai bogate şi mai cunoscute persoane din lume.

El este creditat cu “Fordismul”, producţia în masă de bunuri ieftine, cuplată cu salarii mari pentru lucrători. Ford a fost, de asemenea, printre pionierii săptămânii de lucru de cinci zile. Ford avea o viziune globală, cu consumerismul ca fiind cheia păcii mondiale.

Angajamentul său intens de a reduce sistematic costurile a dus la multe inovaţii tehnice şi de afaceri, inclusiv un sistem de franciză care s-a extins în toată America de Nord şi în marile oraşe de pe şase continente.

Ford era cunoscut pentru pacifismul său în primii ani ai Primului Război Mondial. În anii 1920, Ford a promovat conţinut antisemit prin ziarul său The Dearborn Independent şi prin cartea The International Jew. După ce fiul său Edsel a murit în 1943, Ford a preluat controlul companiei, dar era prea bătrân şi slăbit pentru a lua decizii şi a intrat rapid sub controlul subalternilor. El i-a predat compania nepotului său Henry Ford II în 1945. A murit în 1947 după ce şi-a lăsat cea mai mare parte a averii Fundaţiei Ford şi controlul companiei familiei sale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici