31 august 1997 - Prinţesa Diana, fosta soţie a viitorului rege Charles al III-lea, moare într-un cumplit accident rutier

  • Moartea prinţesei Diana de pe 31 august 1997 a fost un eveniment tragic care a şocat întreaga lume.
  • Diana, cunoscută şi ca Prinţesa Inimilor, a fost una dintre cele mai iubite şi admirate personalităţi publice din istorie.
  • Ea a fost implicată în numeroase cauze umanitare, cum ar fi interzicerea minelor antipersonal de teren, combaterea bolilor precum HIV/SIDA şi a sărăciei. De asemenea, a fost o mamă devotată pentru cei doi fii ai săi, William şi Harry.
804 afișări
Imaginea articolului 31 august 1997 - Prinţesa Diana, fosta soţie a viitorului rege Charles al III-lea,  moare într-un cumplit accident rutier

Public Domain - Wikipedia Commons

Prinţesa Diana, fosta soţie a prinţului de Wales şi viitorului rege Charles al III-lea al Marii Britanii, a murit în urma unui accident de maşină petrec în tunelul Alma din Paris, în timp ce era urmărită de paparazzi. În maşină se mai aflau iubitul ei, Dodi Al-Fayed, şoferul Henri Paul şi bodyguardul Trevor Rees-Jones. Doar acesta din urmă a supravieţuit impactului.

Diana a fost transportată la spitalul Pitié-Salpêtrière, unde medicii au încercat să o resusciteze, dar fără succes. Ea a fost declarată moartă la ora 4:00 dimineaţa, ora locală.

Moartea prinţesei Diana a provocat o imensă durere şi tristeţe în rândul poporului britanic şi al admiratorilor ei din întreaga lume.

Milioane de oameni au depus flori şi mesaje la reşedinţa ei oficială de la Palatul Kensington. Funeraliile ei au avut loc la 6 septembrie 1997, la Westminster Abbey, şi au fost transmise în direct de televiziunile din peste 200 de ţări. Printre cei care au luat cuvântul la ceremonie s-au numărat fratele ei, Charles Spencer, prim-ministrul Tony Blair şi cântăreţul Elton John, care a interpretat o versiune modificată a piesei sale Candle in the Wind.

Moartea prinţesei Diana a avut un impact profund asupra societăţii britanice şi asupra monarhiei. 

Diana s-a născut în 1961,  într-o familie britanică de viţă nobilă, Spencer,  şi a crescut aproape de familia regală pe moşia lor Sandringham .

În 1981, în timp ce lucra ca asistentă de profesor de creşă, s-a logodit cu Charles, fiul cel mare al Reginei Elizabeth a II-a.

Nunta lor a avut loc la Catedrala St Paul în 1981 şi a devenit prinţesă de Wales, aducând pe lume doi fii, William şi Harry.

Dar căsătoria Dianei cu Charles a avut de suferit din cauza incompatibilităţii şi a relaţiilor extraconjugale.

Cei doi s-au despărţit în 1992 şi au divorţat în 1996.

Diana a determinat o schimbare în atitudinea publicului faţă de familia regală, care a fost criticată pentru lipsa sa de empatie şi compasiune faţă de moartea ei. Ea a inspirat, de asemenea, o serie de reforme şi modernizări în cadrul instituţiei monarhice, cum ar fi reducerea protocolului rigid şi creşterea implicării sociale. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici