A fost arestat cel mai căutat criminal nazist de război din lume! Este fostul şef al poliţiei ghetourilor din Kosice, unde au murit 15.700 de evrei - VIDEO

Cel mai căutat criminal nazist de război din lume, ungurul Laszlo Csatary, în vârstă de 97 de ani, a fost arestat la Budapesta, a anunţat miercuri Parchetul capitalei ungare într-un comunicat.

865 afișări
Imaginea articolului A fost arestat cel mai căutat criminal nazist de război din lume! Este fostul şef al poliţiei ghetourilor din Kosice, unde au murit 15.700 de evrei - VIDEO

A fost arestat cel mai căutat criminal nazist de război din lume! Care sunt faptele de care este acuzat acesta

Laszlo Csatary, în vârstă de 97 de ani, a fost plasat în arest la domiciliu de un judecător de instrucţie, pentru participarea la deportarea a 15.700 de evrei în lagărul de exterminare de la Auschwitz, în perioada 1941-1944.

"A fost plasat în arest preventiv la domiciliu timp de 30 de zile", a declarat avocatul său, Gabor Horvath.

Laszlo Csatary a fost reţinut miercuri dimineaţă şi pledează nevinovat, argumentând că îndeplinise ordinele trasate în timpul războiului.

Laszlo Csatary a fost şeful poliţiei ghetoului evreilor din oraşul slovac Kosiţe (Kasa în ungară, Kaschau în germană), unde aproximativ 15.700 de evrei au fost în parte asasinaţi, iar în parte deportaţi către lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz, în Polonia, în cursul ocupării de către Germania nazistă a Cehoslovaciei, la vremea respectivă.

Laszlo Csatary trăia liniştit în capitala Ungariei de 17 ani, sub adevărata sa identitite, în pofida informaţiilor despre trecutul său transmise justiţiei ungare de peste zece luni de către Centrul Simon Wiesenthal, cu sediul la Ierusalim.

Pe baza unor informaţii furnizate de către Centrul Simon Wiesenthal, reporteri de la cotidianul britanic The Sun l-au depistat pe fostul nazist şi au reuşit să se întâlnească cu el. "Nu am făcut nimic, plecaţi de aici", le-a spus criminalul nazist de război jurnaliştilor, potrivit articolului publicat în ediţia online de duminică, 15 iulie, după care le-a trântit uşa în nas.

De duminică, Laszlo Csatary nu a mai răspuns la uşă.

În aprilie, Centrul Simon Wiesenthal, care poartă numele cunoscutului "vânător de nazişti", un evreu de origine austriacă decedat în 2005, ale cărui anchete în întreaga lume au permis găsirea a zeci de criminali nazişti, l-a plasat pe Laszlo Csatary în capul listei sale cu cei mai căutaţi criminali de război nazişti din lume.

Înainte să revină la Budapesta, Csatary, care a fost condamnat la moarte, în contumacie, în 1948, în Cehoslovacia, s-a refugiat în Canada, la Montreal şi Toronto, unde, sub o falsă identitate, a fost comerciant de artă. În 1995, autorităţile canadiene i-au descoperit adevărata identitate, iar acesta a fugit în Ungaria. Înainte să fugă, el a recunoscut în faţa anchetatorilor canadieni că a participat la deportarea evreilor, afirmând totodată că rolul său a fost "limitat".

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici