A murit fostul ministru de externe ceh Karel Schwarzenberg

Fostul ministru de externe ceh Karel Schwarzenberg, una dintre principalele figuri ale tranziţiei ţării de la regimul comunist la democraţie, a murit. Acesta avea 85 de ani.

273 afișări
Imaginea articolului A murit fostul ministru de externe ceh Karel Schwarzenberg

A murit fostul ministru de externe ceh Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg s-a născut într-o familie cehă de prestigiu şi a devenit un consilier de top al prietenului său Vaclav Havel după ce fostul disident a câştigat primele alegeri libere din ţară în 1990, notează Reuters.

Ulterior, a fost de două ori ministru de externe între 2007 şi 2013.

El a fost un susţinător puternic al unei integrări mai strânse în Europa şi, deşi era un conservator declarat, interesul său s-a extins la grupurile liberale urbane şi la tinerii din politică.

El a fost transportat la spitalul din Viena săptămâna trecută, a anunţat presa cehă. Site-ul de ştiri Echo24, care a anunţat prima dată duminică decesul, a precizat că familia sa era lângă el.

"Karel Schwarzenberg a murit", a declarat Miroslav Kalousek, fondatorul partidului TOP09, pe care Schwarzenberg l-a condus la începuturile sale: „A fost unul dintre cei mai importanţi şi mai buni oameni din viaţa mea. Fie ca el să se odihnească în pace, Republica Cehă ar trebui să îi fie veşnic recunoscătoare pentru tot ceea ce a făcut cu abnegaţie pentru ea".

Schwarzenberg şi-a petrecut o mare parte din viaţă în exil, deoarece familia sa s-a numărat printre ţintele principale ale comuniştilor care au preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1948, confiscând vasta proprietate a familiei Schwarzenberg, care includea castele, păduri şi terenuri agricole, în principal în sudul ţării, în apropiere de graniţa cu Austria.

În timpul exilului în Austria, unde a preluat în cele din urmă averea familiei, a sprijinit mişcarea anticomunistă pentru drepturile omului şi a sponsorizat o bibliotecă de literatură cehă interzisă.

După Revoluţia de catifea din 1989, care a răsturnat în mod paşnic regimul comunist din Cehoslovacia de atunci, Schwarzenberg a devenit şeful de cabinet al lui Havel.

Schwarzenberg a preluat un rol mai activ în politică în calitate de senator în 2004 şi a ajutat la înfiinţarea partidului TOP09, care este un membru junior în coaliţia guvernamentală de centru-dreapta aflată acum la putere.

"Dragă Kary, îţi mulţumim pentru tot ceea ce ai făcut pentru ţara noastră", a scris partidul pe X.

În 2013, Schwarzenberg a candidat la preşedinţie, dar a pierdut în faţa lui Milos Zeman, o altă figură marcantă a politicii cehe de după 1989, care şi-a încheiat al doilea mandat prezidenţial la începutul acestui an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici