A murit Gary Prado Salmón, generalul care l-a capturat pe Che Guevara

Gary Prado Salmón a fost declarat „erou naţional” de către Congresul bolivian, dar apoi a ajuns în arest la domiciliu pentru un complot de lovitură de stat, iar sfârşitul şi l-a găsit la 84 de ani.

346 afișări
Imaginea articolului A murit Gary Prado Salmón, generalul care l-a capturat pe Che Guevara

A murit Gary Prado Salmón, generalul care l-a capturat pe Che Guevara

„Nu trage, sunt Che Guevara şi valoresc mai mult viu decât mort”. Cu aceste cuvinte, revoluţionarul argentinian s-a predat generalului bolivian Gary Prado Salmón, care i-a răspuns: «Nu vă faceţi griji, căpitane, e sfârşitul. S-a terminat".

Militarul care a condus patrula în pădurea boliviană din 8 octombrie 1967 a intrat atunci în cărţile de istorie. De atunci, Salmón, care a murit sâmbătă la vârsta de 84 de ani, şi-a amintit de zeci de ori de capturarea celei mai faimoase gherile de până acum. A doua zi, armata l-a executat pe Guevara, în prezenţa unui agent CIA care a raportat una dintre ultimele sale sentinţe: „Nu ar fi trebuit să cad niciodată prizonier de viu”.

În anul următor, Salmón a fost numit oficial „erou naţional” de către Congresul bolivian pentru că a oprit o „invazie străină subversivă”. În 1981, o împuşcătură accidentală l-a lovit în coloana vertebrală, forţându-l să stea într-un scaun cu rotile, dar s-a retras din cariera militară doar şapte ani mai târziu.

În timpul preşedinţiei lui Evo Morales, a ajuns în arest la domiciliu pentru implicarea sa într-o conspiraţie de lovitură de stat. În 2009, a fost de fapt judecat şi condamnat pentru terorism la denunţarea guvernului de stânga, cu acuzaţia că a încurajat secesiunea ţării în timpul crizei politice din acel an. A fost achitat abia în 2020. A murit sâmbătă din cauza unor complicaţii la rinichi în oraşul Santa Cruz. „Ne lasă o moştenire de dragoste, onestitate şi curaj. A fost o persoană extraordinară”, a scris fiul său. Gary Prado Araúz. pe contul său de Facebook.

În mai multe interviuri, el a spus întotdeauna că este mândru că l-a capturat pe Che Guevara, sugerând că argentinianul a căzut victima unei conspiraţii puse la cale de propriii prieteni. „Cred că l-au trimis aici să scape de el. Fidel îl trimisese deja în Africa. În Cuba nu l-au tolerat pentru atitudinile sale violente”, a spus el, adăugând că „nici măcar „campesinos” nu l-au susţinut. O teză repetată şi în cartea sa „La Guerrilla Inmolada”.

Salmón a ţinut să sublinieze că i-a livrat comandantului său de divizie, care a sosit cu elicopterul în teritoriul inaccesibil unde a fost capturat Che, „un prizonier viu şi sănătos. Când m-am întors a doua zi, am constatat că a fost executat”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici